Site icon Inštitut Ataleya | individualna, zakonska in družinska terapija, celostna babiška priprava na porod ter svetovanje za dojenje

5 zanimivih dejstev o maternici v času nosečnosti

maternica_nosecnost

maternica_nosecnost

Maternica je zares izjemen organ. Njene posebnosti pa se predvsem pokažejo v času nosečnosti, saj je takrat podvržena marsikateri spremembi. Preberite 5 zanimivosti o maternici v času nosečnosti.

  1. Maternica se, ko ženska zanosi, zmehča tam, kjer se je ugnezdil zarodek in zaradi tega zmehčanja postane nesimetrična. Ta nesimetričnost se imenuje tudi Piskačkov nosečnostni znak. Kmalu za tem se zmehča tudi maternična ožina, kar pa se imenuje Hegarjev nosečnostni znak.
  2. Maternica v ne nosečem stanju tehta 50 do 70g, v nosečnosti pa kar 1000g. V ne nosečem stanju je maternica po obliki in velikosti podobna hruški, vendar se na koncu nosečnosti poveča za kar 500 – krat in spremeni tudi obliko (izgleda bolj kot zelo napihnjen balon).
  3. Zaradi večje prekrvavljenosti maternica v času nosečnosti postane modrikasta.
  4. Maternica se okoli 12. tedna nosečnosti dvigne in pokuka izza sramne kosti.
  5. Med porodom se z vsakim popadkom maternica dejansko malo zmanjša in tako še bolj potisne otroka navzdol proti materničnemu vratu, ki pa se med porodom ne le odpira (širi) ampak tudi krajša.

Več o maternici in njenih značilnostih lahko preberete tukaj.

Literatura:
Lavrič, Marko (2016). Porodništvo. Celje: VZŠ Celje, 49-50.

Exit mobile version