Site icon Inštitut Ataleya | psihoterapija in celostna podpora družin

7 magičnih korakov USPEŠNE PRIPRAVE NA POROD

Vedno govorimo o tem, da je priprava na porod pomembna. Kaj pravzaprav mislimo s tem? Zakaj ne drži, da je »še vsaka rodila«, »ne kompliciraj« in »zaupaj jim in delaj kar ti rečejo« tisto kar bi vas moralo voditi skozi nosečnost, porod in navsezadnje tudi materinstvo?

Poglejmo 7 korakov, ki vas lahko popeljejo do pozitivne porodne izkušnje – pa če si želite roditi naravno ali ne!

Prvi magični korak – ZDRAVA NOSEČNOST

Oh, ne. Ne bom govorila o tem kaj vse lahko ješ in tako naprej. Verjamem, da imaš o tem že ogromno znanja. Sicer pa tudi telo samo poskrbi za zadosten vnos hranil s t.i. »cravingi« – to je tisto, kar te sredi dneva (ali noči 😊) zmrazi in si nenadoma zaželiš neke bizarne hrane – npr. zelja, kumaric, jajc, … Pojem zdrava nosečnost v tem primeru torej predstavlja kar nekaj stvari – od zavestnega gibanja, upoštevanja nasvetov in izvajanja vaj za optimalen porod, do tega da si vzameš čas zase. Predvsem pa za zdravo nosečnost lahko poskrbiš tako, da se o primernosti določenih vaj, vadb, zelišč, eteričnih olj, ipd. prej zares informiraš. To pomeni, da prebereš kakšen kvaliteten članek ali dva na to temo ali pa da se pozanimaš pri strokovnjaku, ki ti bo svetoval glede na tvoje individualne potrebe in želje ter predvsem, da ti bo svetoval tisto, kar bo zares dobro zate.

Drugi magični korak – PARTNERSKI ODNOS -> DRUŽINA

Mogoče je že malo »pocukrano«, ampak res je lepo kako lahko iz ljubezni dveh oseb zraste novo, malo bitje. Tisto, ki vaju lahko zelo poveže – še pred tem pa se lahko v vajinem odnosu pojavi tudi kakšna nova prepreka. Namreč, imeti otroka ni lahko. Utrujenost, pričakovanja, nenehni nasveti… Biti mama v teh časih res ni lahko. Biti žena/partnerica IN mama pa še težje. Zato je dobro, da še pred prihodom novega člana s partnerjem preverita vajine poglede na določene teme, kot so: skupno spanje, dojenje, uporaba dude, gospodinjstvo (kaj lahko kdo naredi), podporna skupina ljudi iz vajinega okolja, smiselnost priprave na poporodno obdobje,… Predvsem pa se pogovorita o tem kaj potrebujeta, ko sta utrujena, kakšne imata izkušnje z dojenčki, česa vaju je najbolj strah, kako se lahko podpreta pri skrbi za otroka in kasneje pri vzgoji ter seveda kaj bosta storila, da bosta ostala povezana tudi ob vseh teh spremembah. Lahko je to le tistih 10min pogovora pred spanjem. Lahko se dogovorita, da vsako jutro skupaj v miru popijeta kavico. Karkoli vama je blizu in menita, da vama bo pomagalo. Ob tem imejta v mislih, da ne počnita stvari, kot so gledanje televizije, branje knjig, ker je cilj da sta skupaj – ne le fizično, tudi čustveno.

Prav tako je pomembno, da se tudi partner pripravi na porod. Kajti prevečkrat moški povedo, da se počutijo v porodnih sobah nemočno, odveč. V resnici pa lahko ogromno prispevajo že samo s tem da so tam in da se odzivajo na potrebe, želje partnerice in da delujejo v skladu s tem kar vedo in čutijo v tistem trenutku. Nemalokrat so ravno očetje tista povezava med žensko in zdravstvenim osebjem.

Tretji magični korak – VADI PORODNE POLOŽAJE!

Ja, mogoče se sliši čudno ampak včasih si ženske želijo roditi v čepe ali pa v nekem drugem položaju za katerega je potrebno kar nekaj moči! Pa tudi sicer je dobro preizkusiti žogo, rebozo trak in ostale pripomočke že v času nosečnosti, da sploh začutite, če so primerni za vas.

Dobro je, da znaš začutiti svoje telo. Da imaš znanje in vedenje o tem, kaj se v tvojem telesu zgodi, če si v določenem položaju oziroma če uporabiš nek pripomoček. Si vedela, da je veliko odvisno že od tega, kako postaviš kolena v določenem položaju? Ja, malenkosti so pomembne! Od tega je odvisno kako “odprta” bo tvoja medenica!

Četrti magični korak – SPROŠČANJE

Same najbolje veste kaj je tisto, kar vas najbolj sprosti. Ali je to sprehod v naravi, ples, vadba, prebiranje knjig, ali pa so to kakšne določene vaje za sproščanje. Vsaka ima nekaj svojega! In pomembno je, da se kljub današnjemu hitremu ritmu življenja znate in zmorete sprostiti, umiriti in le biti! Včasih je to težje kot vse ostalo. Ampak je pa zelo pomembno pri pripravi na porod. Saj boste le tako vedele k čemu se lahko zatečete tudi po porodu, ki je pogosto zelo stresno, sploh če v tem času ostanete brez pomembne podpore.

Peti magični korak – PODPORA IN POPORODNI NAČRT

Velikokrat se ženske v času nosečnosti tako fokusirajo na porod, da skoraj pozabijo, da kasneje sledi še eno obdobje. Poporodno obdobje predstavlja kar velik izziv – za vas, za partnerski odnos, za otroka, za okolje… Veste, včasih so rekli, da potrebuješ celo vas, da vzgojiš otroka in tako so tudi delali. V nekaterih kulturah še danes mame prvi t.i. zlati mesec po porodu preživijo v podpornem okolju žensk, ki skrbijo za to, da mama skrbi zgolj in samo za otroka. Kuhajo ji, pospravljajo, urejajo vse ostale stvari, ženska pa po porodu počiva, lahko v miru okreva po porodu in se navezuje na otroka. Poleg tega pa ima ob sebi res ves čas podporo – tudi, če se pojavijo težave pri dojenju, si ženske med seboj pomagajo! V bistvu bi lahko temu rekli tista prava celostna podpora po porodu, ki bi si jo zaslužila vsaka.

Vendar je v bolj »civiliziranem« svetu žal drugače. Mame ostajajo po porodu same doma z novorojenčkom, včasih še celo skupaj s kakšnim starejšim otrokom… Osamljenost, vse spremembe, pomanjkanje podpore ter velikokrat še kakšne težave ali dvomi, pa kaj hitro žensko pripeljejo na rob izgorelosti. Da bi se izognili temu je zato pomembno, da si pripravite poporodni načrt (klikni tukaj za več informacij o tem kako izgleda poporodni načrt) ter da si zagotovite primerno podporo v tem občutljivem poporodnem času. Najsi bo to s strani vaše ali partnerjeve družine, prijateljic, sosed… kogarkoli, ki vam srčno želi pomagati v tem obdobju.

Šesti magični korak – PRIPRAVA NA POROD

Ah, še vsaka je rodila, kajne? Rodila že, ampak kako? Je res pomembno zgolj to, da imamo zdrave otroke? Kje pa je v tej zgodbi mama? In njeno fizično ter psihično stanje? Kaj pa oče? Sorojenci? Res je, da rodimo le nekajkrat v življenju. Vendar ali to pomeni, da MORAMO takrat trpeti in MORAMO delati po željah drugih? Ali pa je ta prehod v materinstvo nekaj posebnega? Nekaj pomembnega tudi za našo rast, za naše fizično in psihično počutje?

Priprava na porod JE POMEMBNA! Tudi, če želite roditi z epiduralno. Tudi, če želite roditi naravno. Dobro je, da veste kaj vas čaka, kakšne so vaše pravice, želje, potrebe in omejitve. In med čem lahko vse izbirate! Delček priprav je tudi to, da napišete PORODNI NAČRT. Priprave pa potekajo na različne načine – od online priprav, do priprav v živo. Pri Ataleyi nudimo vse 😉 Zakaj? Ker je prav, da imate različne možnosti na voljo! Trenutno pripravljamo prav posebno akcijo, ki velja do 19.1.2020. Če vas zanima kako se lahko pripravite na porod iz udobja vašega doma, pišite na info.ataleya@gmail.com 😊

Sedmi magični korak – ZAUPANJE IN INTUICIJA

Čeprav sem že malo alergična, ko kdo reče »Zaupaj si in vse bo v redu«, grem res, res težko mimo tega. Zaupanje je zelo pomembno. Da verjamemo, da zmoremo roditi. Da verjamemo, da smo dovolj dobre mame. Da verjamemo, da si zaslužimo pozitivno porodno izkušnjo. Da verjamemo v naravo poroda – takšno ali drugačno. Vendar je o zaupanju izredno lahko govoriti, težje pa ga je začutiti. Zato je za ustvarjanje zaupanja vase in v porodni proces (in kasneje materinstvo, dojenje, partnerstvo po rojstvu otroka…) pomembno znanje. To je poleg intuicije temeljno za to, da lahko zgradite zaupanje. Ker pa je današnja družba vedno bolj osredotočena na to, da zaupa tehnologiji in ne intuiciji, je zato znanje postavljeno na prvo mesto. Ker včasih delujemo iz strahu in takrat intuicija nima proste poti, da bi nas vodila skozi te življenjske procesa. Ko pa odstranimo strah, tudi s pomočjo znanja in določenih vaj ali procesov, damo intuiciji prosto pot. Kakšen položaj ti bo najbolj odgovarjal med porodom? Začutila ga boš. Kdaj bodo popadki tisti pravi? Vedela boš. Ali je treba zdaj že v porodnišnico? Hm, ne vem, kaj ti pravi telo? Vse to se da doseči. Včasih je za to potrebno kar veliko dela, zato ne bom pisala, da je enostavno. Ampak ni nemogoče.

Če te zanima kaj več, poglej še trenutna predavanja in svetovanja. Če čutiš, da želiš srečanje v živo, piši na mail. Če imaš vprašanje, sem vedno le klik stran.

Prelepo porodno izkušnjo ti želim in naj bo prehod v materinstvo vse kar si želiš!

Exit mobile version