Poporodni izzivi

Aerofagija in priraščen jezik: Vpliv na spanje, hranjenje in zdravje

Starševstvo je pot odkrivanja in razumevanje zapletenosti zdravja dojenčkov je osrednji del te poti. Med izzivi, s katerimi se starši lahko srečajo, sta tudi aerofagija in priraščen jezik (ankiloglosija), ki lahko močno vplivata na spanje, hranjenje in splošno zdravje dojenčka.

V tem članku se poglobimo v ti dve temi, raziskujemo njun vpliv in možne rešitve, obenem pa poudarjamo pomen iskanja strokovnih napotkov v okviru svetovanj s strani specialistov in strokovnjakov.

Aerofagija: nevidno nelagodje

O aerofagija ali “požiranju zraka” govorimo takrat, ko pride do prekomernega požiranje zraka, kar se pri dojenčkih največkrat pojavi med hranjenjem. Ta pogost pojav je lahko povezan z različnimi dejavniki, vključno z otrokovim pristavljanjem med dojenjem ali hranjenjem po steklenički, hitrostjo hranjenja in celo njegovimi splošnimi navadami hranjenja. Čeprav je na videz neškodljiva, lahko aerofagija dojenčkom povzroči veliko nelagodja.

Kopičenje pogoltnjenega zraka lahko pri dojenčkih povzroči napihnjenost, povečano in boleče odvajanje plinov ter kolike oziroma krče. Ti simptomi lahko motijo spanje, kar otežuje potreben počitek tako dojenčku kot staršem. Poleg tega lahko prekomerno požiranje zraka ovira učinkovitost hranjenja, zaradi česar dojenček zaužije manj mleka, kar lahko vodi v nezadostno povečanje telesne teže. Pojavijo pa se lahko tudi simptomi refluksa. Več o refluksu si lahko preberete tukaj >>

Priraščen jezik: Skrit vzrok za težave

Priraščen jezik in ustnica ali ankiloglosija je stanje, pri katerem je frenulum oziroma tkivo pod jezikom krajše, močnejše kot običajno, kar omejuje gibanje jezika. To stanje lahko vpliva na otrokovo sposobnost učinkovitega dojenja ali hranjenja po steklenički. Včasih so posledice priraščenega jezika navzven blage in povzročajo le minimalne težave, spet drugič pa lahko povzročijo velike težave pri hranjenju in splošnem zdravju.

Priraščen jezik lahko vpliva na spanje, saj se dojenčki med hranjenjem težko pravilno pristavijo, kar vodi v daljše in manj učinkovito hranjenje, ki lahko zmoti spalne cikle. Napor, ki je potreben za hranjenje, lahko povzroči tudi utrujenost, zaradi česar se otrok težje umiri v miren spanec. Poleg tega lahko priraščenost jezika prispeva tudi k nepravilnem požiranju, kar lahko posledično vpliva na količino zaužitega zraka, torej k aerofagiji. To lahko navzven vidimo kot hitro hranjenje, med hranjenjem dojenček cmoka, klika, se mu večkrat zaleti ali pa slišno golta.

Vpliv na spanje in splošno zdravje

Aerofagija in priraščena podjezična vez tako lahko povzročita posledice, ki presegajo nelagodje pri hranjenju. Spanje, ki je ključna sestavina dojenčkove rasti in razvoja, je lahko močno ogroženo. Motnje spanja ne vplivajo le na otrokovo razpoloženje in vedenje, temveč lahko vplivajo tudi na telesno in duševno počutje staršev, kar vodi v krog izčrpanosti in stresa. Poleg tega lahko težave pri hranjenju vplivajo na otrokovo splošno zdravje. Nezadosten vnos hranilnih snovi zaradi težav pri hranjenju lahko povzroči slabše pridobivanje telesne teže in težave v razvoju. Poleg tega lahko prekomerno požiranje zraka poslabša prebavne težave, kar lahko vodi v kolike, refluks in prebavne motnje.

Kako pomagati otroku?

Spoprijemanje z izzivi aerofagije, priraščenih jezikov in njunega vpliva na spanje, hranjenje in zdravje je lahko za starše preobremenjujoče. Tu so strokovna svetovanja neprecenljiva. Če se obrnete na strokovnjake, ki so specializirani za ta področja, lahko starši dobite prilagojen vpogled in strategije za reševanje teh težav. Med individualnimi svetovanji lahko starši prejmejete nasvete o pravilnih tehnikah hranjenja, izboljšanju hranjenja ter metodah za obvladovanje aerofagije, miofunkcionalne vaje ter pomoč pri razreševanju izzivov, ki jih prinaša priraščen jezik.

Ta svetovanja lahko staršem pomagajo razumeti tudi morebitne dolgoročne učinke teh izzivov in razviti proaktivne pristope za njihovo ublažitev.

Starševstvo je potovanje, polno radosti in izzivov, razumevanje in obravnavanje zdravstvenih težav dojenčkov pa sta sestavna dela tega potovanja. Čeprav sta aerofagija in priraščen jezik pogosto videna pri dojenčkih, imata lahko daljnosežne učinke na spanje, hranjenje in splošno zdravje. Strokovno svetovanje z ustrezno usposobljenimi strokovnjaki lahko staršem zagotovi orodja in znanje, ki jih potrebujejo za učinkovito premagovanje teh izzivov. Z vlaganjem v otrokovo dobro počutje s pomočjo strokovnega svetovanja zagotovite svojemu malčku najboljši možni začetek življenja.

Klavdija Slapar

Sem diplomirana babica, mama dveh otrok, partnerka in zakonska in družinska terapevtka - stažistka.
Moja srčna naloga je s pomočjo babiških in terapevtskih znanj ter izkušenj pomagati družinam na njihovi novi skupni poti.

Mogoče ti bo všeč tudi ...