analizaporodneizkusnje
Porod Poporodni izzivi Zanositev in nosečnost

Analiza porodne izkušnje

Se sprašuješ kaj se je med porodom zgodilo, da se je zaključil tako kot se je? Se ti pojavljajo misli, prepričanja, da si sama kriva za tak potek? Ali pa se vsakič ob misli na porod prebudijo vprašanja, dvomi, celo strah, žalost, jeza?

Analiza porodne izkušnje je oblika svetovanja namenjena ženskam, ki si želijo odgovorov na svoja vprašanja v povezavi s preteklim porodom, naslednjo nosečnostjo in porodom. Predvsem gre pri analizi za sistematični pregled porodne izkušnje – od vaše pripovedi do pregleda dokumentacije povezane z njim. Prav tako pa se med samo analizo pogovorimo tudi o čustvenem vidiku porodne izkušnje.

Velikokrat pa se na tovrstnih svetovanjih pogovorimo tudi o stvareh, ki so se dogodile po porodu. To so lahko čisto fizične posledice (bolečine, uhajanje urina, diastaza, zlom trtice, ipd.) ali pa posledice, ki se kažejo kot težave pri dojenju, razvoju novorojenčka, …

Porodna izkušnja ima močan vpliv tudi na partnerski odnos – pogosto se moški čutijo krive za to, ker niso uspeli stopiti v bran ženski, ker niso vedeli kako pomagati,…

Ker so posledice porodne izkušnje lahko vseobsegajoče, se za tovrstno analizo ponavadi odločajo ženske (celo pari), ki imajo izkušnjo:

  • urgentnega carskega reza,
  • poroda s pomočjo vakuuma,
  • travmatičnega vaginalnega poroda,
  • mrtvorojenosti,
  • neprimernega odnosa s strani zdravstvenih delavcev med ali po porodu,
  • ločenosti od otroka po porodu,
  • neslišanosti med porodom.

Za analizo porodne izkušnje se odločajo ženske nekaj tednov do nekaj let po porodu. Včasih tudi šele, ko se pripravljajo na naslednjo nosečnost ali porod.

Največkrat se analize porodne izkušnja izvedejo v enem srečanju, vendar ko gre za posledice, ki segajo v več spektrov življenja posameznice ali para, se v takem primeru dogovorimo za več srečanj. Prvo srečanje je namenjeno analizi porodne izkušnje kot take, na naslednjih srečanjih pa se posvetimo še vsem ostalim aspektom, saj ta srečanja potekajo bolj v obliki svetovanj, kot pa v obliki klasične analize.

Analiza porodne izkušnje poteka v živo v prostorih Ataleye, preko spleta ali pri vas na domu.

Prijavite se na: info@ataleya-svetovanje.com ali preko kontaktnega obrazca (klik).

*Potni stroški se obračunajo v višini 0,37 € na kilometer. V kolikor rezerviran termin za svetovanje odpoveste 24 ur ali manj pred terminom, poravnate polovični delež prispevkov za svetovanje.

Kaj o analizi porodne izkušnje povedo tiste, ki so se za tovrstno srečanje odločile?

Klavdija Slapar

Sem diplomirana babica, mama dveh otrok, partnerka in zakonska in družinska terapevtka - stažistka.
Moja srčna naloga je s pomočjo babiških in terapevtskih znanj ter izkušenj pomagati družinam na njihovi novi skupni poti.

Mogoče ti bo všeč tudi ...