Site icon Inštitut Ataleya | psihoterapija in celostna podpora družin

Kako do lažjega poroda? – babica Klavdija svetuje

enostaven-porod

enostaven-porod

Vsaka ženska si želi, da bi rodila na kar se da lahek in miren način. Mnogi trdijo, da so priprave na porod brez pravega smisla. Da ženske danes enostavno PREVEČ komplicirajo. Pa je res tako?

V Sloveniji večina mamic za pripravo na porod obiskuje Šole za starše, ki so organizirane po različnih zdravstvenih ustanovah. Na tovrstnih pripravah je po navadi veliko število bodočih staršev in zato mnogi izmed njih ne prejmejo vseh informacij, ki jih potrebujejo. Zato so vedno bolj pogoste individualne priprave na porod, ki jih vodijo različne strokovnjakinje. Med drugimi tudi me, babice 😊 .

Eden od načinov kako roditi lažje in hitreje je tudi to, da imate ob sebi v času nosečnosti osebo, ki vas podpira in ima strokovno znanje o porodih. Torej, babice smo ena od rešitev 🥰

Kakšne pa so prednosti tega, da si za pripravo na porod vzamete čas in da vas na tej prečudoviti poti spremlja babica? Kaj sploh počnemo na pripravah? So res tako nesmislne?

1. Opolnomočenje ter podpora.

Vloga babice je, da je v prvi vrsti Z ŽENSKO. To je temelj babištva. Sama se predvsem osredotočam na to, da s pomočjo novih znanj, vizualizacij, afirmacij, meditacij ter določenih vaj spodbudim ženske, da najdejo zaupanje v sebi. Da prisluhnejo sebi, svojim potrebam in svojemu telesu. Predvsem pa, da ko pride situacija, ki jih pahne v dvom, da imajo znanje in veščine, ki jih potrebujejo, da si povrnejo zaupanje. Poleg tega pa je kar pomirjujoče, če veš, da imaš strokovnjaka ves čas ob sebi… No, sem le en klik stran 😉.

2. Nova spoznanja, nova znanja, nove izkušnje.

Odkar sem prvič stopila v stik z medicino (in zdravstveno nego, kasneje ginekologijo, porodništvom ter babištvom) mi je bilo nekaj takoj jasno – učenje se nikoli ne preneha. In to je tisto, kar najbolj obožujem pri vsem tem delu. Namreč nenehno prihajajo na plano nove raziskave, nove smernice, izsledki,… Nekaj kar je veljalo še pred leti za pravilno, je že zdavnaj pase. Zato se nenehno izobražujem – obiskujem razna strokovna srečanja, tečaje (trenutno tudi za IBCLC svetovalko za dojenje,…),… Med drugim tudi sama predajam svoje znanje naprej. Vedno raje to počnem, saj tako širim pomembna znanja o posledicah spolnega nasilja tudi med babice, medicinske sestre in ginekologe/porodničarje.

3. Ustvarjanje zaupljivega in varnega odnosa.

Ker priprave na porod v večini potekajo dlje časa in tudi v udobju vašega doma, se med nami vsakič ustvari prav posebna vez. Tako spoznam vaše ljubljenčke, izvem kateri čaj najraje pijete, skupaj se kdaj pozabavamo, nasmejimo, sproščeno podružino in seveda istočasno lahko opazim tudi kakšne posebnosti – kakšna je vaša drža, s čim imate težave, kako komunicirata s partnerjem, če je prisotna stanovanjska stiska,… Tako lahko kasneje skupaj iščemo rešitve, ki vam bodo zares v pomoč. Pa če je to nekaj enostavnega kot kam postaviti posteljico za otroka, ali pa kaj kompleksnejšega kot je npr. kako poskrbeti za vajin partnerski odnos ali odnose s starši.

4. Babica – strokovnjakinja za naravni, fiziološki porod.

Prav tako smo babice strokovnjakinje za naravne, fiziološke porode. To pomeni, da kadarkoli je možno, iščemo tudi naravne načine reševanja težav ali stanj, ki se pojavijo v času nosečnosti, med ali po porodu. Pozornost tako usmerjam na pomembnost uporabe različnih porodnih položajev, psihičnega stanja ženske in moškega (celotne družine), raznovrstne prehrane, izvajanja vaj, vizualizacij ter uporabo naravnih »cukrčkov« za pripravo na porod in poporodno obdobje (eterična olja, masaža, …).

Opozarjam: to ne pomeni, da smo ZGOLJ za fiziološke porode. Vedno več je mamic, ki se za priprave na porod odločajo tudi ob načrtovanem carskem rezu, ipd. Tako da vedno so v ospredju VAŠE ŽELJE IN POTREBE. Je pa dobro vedeti, da se na babico lahko obrnete kadarkoli – če se soočate s težavami pri zanositvi, prvimi nosečniškimi tegobami, imate težave z dojenjem, rokovanjem otroka ali pa potrebujete posvet za izbiro prave metode preprečevanja nosečnosti/kontracepcije.

5. Na porod in očetovstvo pripravimo tudi partnerja!

Moški – velikokrat spregledani, a tako zelo pomembni. Sama si vzamem kar nekaj časa tudi za to, da spoznam njegove želje, potrebe, strahove,… Ne zato, ker bi bile pomembnejše od vaših. Temveč on je tisti, ki bo z vami sredi noči, ko bo otrok jokal. On je tisti, ki bo z vami vsak dan ob otroku in vam bo v podporo pri vseh izzivih. Istočasno pa je on tudi tisti, ki velikokrat podpore ne prejme. Zato se mi zdi ključno, da tudi očeta podprem in ko on dobi potrdilo, da dela prav ter ko si prične zaupati, bo tudi vam lažje.

Če si želiš, da obiščem tudi vaju, me kar pokliči na 041/429-425 ali pa piši na info.ataleya@gmail.com in se dogovorimo za srečanje!

Več si o različnih oblikah priprav prebereš tudi tukaj (klik).

Exit mobile version