Porod

Kako naj rodim v času epidemije?! – nasveti babice

Nihče ni vedel, da bo prišlo do tega… in zato so nas določene omejitve toliko bolj vrgle iz tira. Koronavirus je tu med nami in vsak dan se soočamo s spremembami. Med drugim moramo sprejeti tudi dejstvo, da partnerji ne smejo več biti prisotni pri porodu. In veste biti ena prvih, ki je te informacije predala nekaterim nosečnicam, ni ravno prijetna naloga… Ženske je začelo skrbeti. Nekatere so tudi preko solza, ki so polzele po licih pokazale, da ne vedo več… Kako bodo? Kaj naj storijo? Kar naenkrat so dobile občutek, da bodo ves čas same?!

Vendar, drage moje, temu še zdaleč ni tako. Verjamem, da si vi in tudi vaš partner nista predstavljala tega, da ne bosta v teh izjemnih trenutkih skupaj. Vendar naj vaju to ne ustavi! Toliko možnosti je, da ostaneta povezana. Nekaj osnovnih napotkov sem za vaju oba pripravila spodaj.

1. Razumevanje poteka poroda

Ne glede na to ali bo partner z vami ali ne je ključno, da se vseeno skupaj pripravita na porod. Preberita kakšno knjigo, članek (nekaj jih najdeš tukaj), poglejta kakšno dobro oddajo o porodih ali pa se prijavita na kakšno »srečanje na daleč« z izbrano babico, doulo,… Znanje je tisto, ki ti je lahko v pomoč v trenutkih, ko boš stopila skozi vrata porodnišnice.

Kar nekaj brezplačne vsebine najdeš tudi v zaprti facebook skupini – tudi daljši posnetek na to temo o kateri govori članek.

2. Večino časa bosta skupaj

Porod je P R O C E S. Kar pomeni, da to ni zgolj nek trenutek, ki se zgodi in hitro mine. Večino časa bosta verjetno skupaj doma. Takrat se vaš dragi lahko izkaže v svojih maserskih, terapevtskih in drugih sposobnostih in vam pričara prekrasen uvod enega najbolj izjemnih trenutkov v vašem življenju. Naj prižge svečke, pripravi tisti dobri stari »mix tape«, naj vas spravi v smeh (dokler bo šlo 😉 )… Dragi bodoči očka, bodi iznajdljiv! Ogromno lahko pripomoreš k temu, da bo tvoja draga odšla v porodnišnico lahkotnejših misli. Lahko ji pripraviš tudi posebno presenečenje in v torbo za porodnišnico dodaš kakšno malenkost za njo ali za otroka. Verjamem, da imaš že zdaj kar nekaj odličnih idej.

3. Izkoristita tehnologijo

Ko pride ta čas ‘ločitve’, si vzemita čas. Objemita se, predihajta še zadnji popadek skupaj. In ko bo le šlo, se ponovno povežita na daleč. Lahko za to uporabita Skype ali druge aplikacije. Dogovorita se kaj bi vama bolj odgovarjalo. V tem primeru, če se odločita za podporo in izmenjavo ljubezni na daleč, ne pozabita na slušalke. Tako bosta ustvarila v vsem kaosu vajin svet, kjer bosta lahko to kar sta.

4. Iskrena in odprta komunikacija z babicami, zdravniki,…

Vem, da je med popadki težko ohraniti trezno glavo. Pravzaprav je včasih to skoraj nemogoče. Zato imej s seboj porodni načrt. Ne pozabi pa spakirati še ogromno mero zaupanja vase in v svoje zmožnosti. In v kolikor pride do tega, da odnos s strani zdravstvenih delavcev ne bo primeren ali pa da boš začutila, da potrebuješ več podpore – izreči to naglas. Verjemi mi, da glede na te izredne razmere so vsi še bolj odprti in pripravljeni podpreti ženske v teh ranljivih trenutkih. Če začutiš, da bi morala zajokati, jokaj. Če se pojavita jeza in občutki krivice, povej to. Če bi zaradi občutka nemoči najraje odšla domov, izrazi to. Povej babici kaj se prebuja v tebi. Lažje ti bo pomagala. In ja, težko je zaupati človeku, ki ga ne poznaš. Ampak to je njeno poslanstvo. Ona je tam zate.

5. Še praktični nasveti za konec…

Zdaj, ko imaš časa na pretek 😉, izvajaj vizualizacije vsak dan. Predstavljaj si kako bo, ko se bo porod začel. Kaj bo sledilo. Kako bo, ko boš prvič prijela otroka v naročje. Ko bosta prvič preko Skype-a čvekala z nasmejanim ‘svežim’ očetom, ko boš prvič lahko podojila svoj mali zaklad in kako se boš prvič po kar nekaj mesecih lahko spet dobro naspala leže na trebuhu.

Pripravi torbo za v porodnišnico. Ob tem si lahko na listke napišeš, narišeš tudi razne afirmacije, misli, karkoli kar meniš da ti bo pomagalo, da se boš počutila manj osamljeno. In ne pozabi – v porodnišnico si lahko vzameš svoje najljubše eterično olje, tiste tople nogavice, pižamo,… Vzemi kakšno stvar več vse z namenom, da ti bo čas, ki ga boš preživela v porodnišnici, tekel hitreje in da se boš počutila bolj domače.

In med popadki premikaj svoje telo! Tudi, če imaš CTG ‘s kabli’. To ni nikakršna ovira. Premikaj svojo medenico. Spomni se na vse tiste položaje, ki si jih preizkusila pred nekaj dnevi v dnevni sobi. Kako dobro je delo, ko si se nagnila naprej in oprla na steno. Kako udobno je sedeti na žogi. Zmoreš to!

Predvsem pa ohrani v mislih, da popadki PRIDEJO in GREDO. Ne ostanejo tam večno. Intenzivnost doseže svoj vrhunec in kmalu pade. Huh, še dobro kajne. Ostale bolečine ponavadi vztrajajo in nimajo takega valovanja. K sreči so popadki drugačni. In ko se ti bo zazdelo, da ne zmoreš več, bo verjetno kmalu že konec.

Uživajta v teh dnevih, ko se je svet ustavil in nam dal možnost, da se ponovno povežemo. Da lahko ponovno zgolj smo in se prepustimo naravi.

Dodatek: Drži se doseledno preventivnih ukrepov. Tudi po porodu! Ni nikakršnih omejitev za dojenje, niti ni znano, da bi se virus prenašal preko posteljice ali materinega mleka. Obiski bodo pa že potrpeli malo, kajne?

Če pa si želiš individualne priprave, kjer prejmeš tudi posnetke in knjižico z nasveti za pisanje porodnega načrta, pa piši na info.ataleya@gmail.com! Vse poteka preko spleta in na voljo je prav poseben paket po nižji ceni.

Se vidimo!

Klavdija Slapar

Sem diplomirana babica, mama dveh otrok, partnerka in zakonska in družinska terapevtka - stažistka.
Moja srčna naloga je s pomočjo babiških in terapevtskih znanj ter izkušenj pomagati družinam na njihovi novi skupni poti.

Mogoče ti bo všeč tudi ...