naravni_sprozilci_poroda
Porod

Kako spodbuditi začetek poroda na naraven način?

Bolj kot se bliža predviden datum poroda večji je pritisk na ženske. Kamorkoli se obrnejo se jih sprašuje: »A še kar ni nič?«. Zato bi današnji prispevek želela začeti z dejstvom, da je PREDVIDEN datum poroda zgolj previden! Ne pomeni pa, da je ta datum za vas neka velika prelomnica. Normalno je, da se otrok rodi med 37. in 42. tednom nosečnosti. Torej imate kar 5 tednov predvidenih dni, ko lahko pride do poroda. Če imate neprijeten občutek, da bo pritisk na vas na predviden datum prevelik, vam priporočam da malo priredite datum – rečete svojcem, prijateljem, da je predviden datum poroda vsaj kakšen teden kasneje kot v resnici je ALI pa jim iskreno poveste, da ne želite, da vas sprašujejo če ste že rodila vsak dan.

Res pa je, da je včasih tudi pritisk s strani zdravnikov lahko večji takoj, ko enkrat dosežete »vaš« datum. Zato se priporoča določene načine za naravno sprožanje ali spodbujanje poroda, predvsem pri zdravih nosečnicah. Če imate kakšno bolezen ali pa ste imele rizično nosečnost je dobro, da se o tehnikah spodbujanja poroda pogovorite z babico ali porodničarjem/ginekologom.

Spodaj je opisanih 5 načinov, ki največkrat uspešno spodbudijo začetek poroda:

  1. DATLJI

Dokazano je, da pest datljev od dopolnjenega 36. tedna nosečnosti dalje pomagajo pri hitrejšem odpiranju materničnega vratu ter poskrbijo za krajšo prvo porodno dobo. Poleg tega so datlji tudi odličen vir železa, pomagajo urediti prebavo in znižujejo celo krvni pritisk!

2. STIMULACIJA BRADAVIC

Kar nekaj raziskav je bilo narejenih na temo stimulacij bradavic kot metodo sprožanja poroda. Ugotovili so, da je to učinkovit način mehčanja materničnega vratu, spodbujanja začetka poroda ter ob uporabi stimulacij bradavic se zmanjša tudi možnost poporodne krvavitve. Vseeno pa je dobro, da se pred uporabo te tehnike posvetujete s svojo babico in/ali ginekologom/porodničarjem saj lahko včasih pride do pretirane stimulacije maternice kar lahko vpliva na dotok kisika k otroku.

3. VIZUALIZACIJE

Ena od odličnih tehnik za pripravo na porod in tudi za spodbujanje začetka poroda je uporaba vizualizacij. Dejansko gre za povezovanje z otrokom, za predelavo strahov, prepričanj, miselnih omejitev, ki pomagajo pri sproščanju in spuščanju. Poleg vizualizacij se priporoča uporaba tudi drugih tehnik sproščanja – dihalne vaje, masaža, akupresura, aromaterapija, …

4. SPOLNI ODNOS

Da bo spolni odnos resnično pripomogel k sproženju poroda je treba zagotoviti, da:

  • je želja po spolnosti prisotna pri obeh,
  • sperma pride v kontakt z materničnim vratom, saj vsebuje prostaglandine, ki naj bi vplivali pozitivno na spremembe materničnega vratu,
  • ženska doživi orgazem saj le-ta pozitivno vpliva na krčenje maternice tudi zaradi povišanih vrednosti naravnega oksitocina,
  • je spolnost sproščena, spontana in po meri obeh.

Pomembno: po spolnem odnosu lahko začutite močne krče in tudi nežno zakrvavite – če je te krvi malo oziroma če se pojavi rjav izcedek v naslednjih nekaj urah po odnosu je to popolnoma normalno. Do krvavitve pride zato, ker sta sluznica nožnice ter tudi maternični vrat bolj prekrvavljena in zato bolj občutljiva.

5. ZELIŠČA/ČAJI

Čaj malinovih listov je nekaj kar pogosto priporočam ženskam saj ima čaj poleg tega, da dobro vpliva na mehčanje materničnega vratu in krčenje maternice (popadke), tudi druge prednosti – preprečuje slabost, manj je poporodnih krvavitev, je dober vir železa, ima pozitiven vpliv na dojenje in pomaga pri prebavnih težavah. Pijete ga lahko od 32. tedna dalje po 3 skodelice na dan.

Prav tako lahko pomagajo kopel ali vaginalna parna kopel iz senenega drobirja (prej se posvetujte s strokovnjakom!), porod pa naj bi spodbujali tudi bazilika, koriander, bazilika, peteršilj, …

Če si želiš izvedeti kateri način bi bil zate najboljši ali pa si želiš preizkusiti vizualizacije, različne porodne položaje, se pripraviti na porod z diplomirano babico pa sta s partnerjem vabljena na INDIVIDUALNE priprave na porod. Za več klikni tukaj.

Klavdija Slapar

Sem diplomirana babica, mama dveh otrok, partnerka in zakonska in družinska terapevtka - stažistka.
Moja srčna naloga je s pomočjo babiških in terapevtskih znanj ter izkušenj pomagati družinam na njihovi novi skupni poti.

Mogoče ti bo všeč tudi ...