Poporodni izzivi

Kako vzljubiti svoje telo po porodu?

V nosečnosti se telo spremeni v veliko pogledih in prav tako je tudi po porodu. Trebušček ostane, ampak postane ohlapen, prazen. Dojke se ob navalu mleka po navadi še povečajo. Velikokrat mamice v prvih dnevih spremlja tudi bolečina v predelu vagine ali presredka… Včasih se kar zazdi, kot da telo ni čisto tvoje, saj se je v kratkem času tako zelo spremenilo. Meni osebno je najbolj ostalo v spominu prvo tuširanje po porodu 😀 Kaj pa se je vam najbolj vtisnilo v spomin?

Telo v teh prvih poporodnih dnevih lahko hitro postane tudi nekaj česar se sramujemo. Hitro rastoči trebušček je za sabo pustil kar nekaj vidnih posledic in velikokrat ženske težko sprejmejo te spremembe. Danes se ne bomo preveč pogovarjali o tem, kaj vse se spremeni na fizični ravni. Ne, beseda bo tekla o tem, kako raziskovati svoje telo in kako izkazati ljubezen prav vsakemu delčku.

Kako utišati notranjega kritika?

V svoji knjigi (The fourth trimester) Kimberly A. Johnson opiše eno enostavno vajo, ki se je lahko poslužujemo tudi kasneje, če spremenimo nekaj besed. Vaja gre tako:

  1. Ko se pojavijo negativne misli povezane z izgledom, občutkom ali s čimerkoli povezanim z vašim telesom, te misli ustavite. Vzemite si nekaj časa in se osredotočite na dihanje.
  2. Spomnite se, da ste trenutno zgolj v prehodnem obdobju in da se bo vaše telo še spreminjalo. V mislih (ali na glas) si recite: »V meni je rastlo bitje, ki sem ga rodila in za katerega še vedno skrbim.«
  3. Po tem se dotaknite dela telesa, ki ga imate radi ali pa se spomnite tiste stvari za katero ste hvaležni svojemu telesu. Dotaknite se tega dela telesa, izrecite ali pa zapišite zakaj ste mu hvaležni.

In kar je mogoče še najbolj pomembno, da to kako vaše telo izgleda ni merilo za užitek! Ne glede na to, da vaše telo izgleda drugače, je vredno vaše pozornosti in ljubezni!

Še nekaj predlogov, ki pa jih priporočam vsem, ne le mamicam v prvih dnevih po porodu.

  1. Uporabi ogledalo: Vzemite si čas in se poglejte v ogledalo. Najbolje brez oblačil. Pojdite s pogledom in z roko po vsakem delčku svojega telesa. Vzemite si dovolj časa in se zares poglobite vanj. Kaj čutite, ko se dotaknete različnih delov? Ste do vseh v mislih prijazni? Je kje kakšen del s katerim niste zadovoljni in se ga ne želite dotakniti? Ste lahko do tega dela še bolj pozorni, nežni, sočutni,… Mu lahko namenite kakšno lepo, toplo besedo, objem?
  2. Uporabi ogledalo: Kako dobro poznate svoje intimne predele? Ste si kdaj vzeli čas in jih pogledali? Če ne, vam priporočam da to storite nekaj dni ali tednov po porodu. Zakaj? Ker velikokrat ženske skrbi, da »spodaj« ni vse enako kot prej, da se vidi raztrganina, da je čudno,… Dejansko pa v večini niti ne vedo kako točno izgleda njihovo zunanje spolovilo. Zato vzemite ogledalo in raziskujte. Normalno je, da ne izgleda vse tako kot včasih, ampak je novo zares čudno, nenavadno? Ali je to le možnost, da svoje telo na novo spoznate in vzpostavite stik s sabo tudi na bolj intimen način? Prav tako je ogled spolovila priporočljiv kadar delate vaje za mišice medeničnega dna, saj tako lahko vidite, če stiskate sploh prave mišice.
  3. Nežno ob misli na telovadbo. Vsaki ženski bi priporočala, da se pred kakršnokoli obliko vadbe/telovadbe najprej oglasi na pregledu pri fizioterapevtki za zdravje žensk oz. fizioterapevtki specializirani za zdravje medeničnega dna. Tako boste dobili dejansko »poročilo« o tem v kakšnem stanju je vaše telo – predvsem pa medenično dno ter trebušne mišice oziroma če imate diastazo. Velikokrat kljub bolečini ali ob uhajanju urina/blata/plinov ne odidemo do strokovnjakov, ki bi nam pomagali vrniti ravnovesje in okrepiti mišice po porodu. Na drugi strani pa je veliko »strokovnjakov«, ki mamice kmalu po porodu vabijo na vadbe z raznimi obljubami. Pa ste vedeli, da to kar naredite v prvih 40 dnevih po porodu vpliva na nadaljnjih 40 let? Torej to kako boste okrevali in skrbeli zase po porodu (ali bodo skrbeli drugi za vas) vam poda vpogled v to kar vas čaka. In če boste do svojega telesa pregrobi oziroma boste prekmalu zahtevali preveč, se vam lahko to hitro pozna v obliki raznih simptomov in stanj. Zato nežno, ko pride do vadbe.
  4. Uporabite čuječnost: Vse kar delate – stojite, sedite, ležite, kako vstajate, hodite,… v tem ohranite pozornost na to kaj se dogaja z vašim telesom. Predvsem bodite pazljivi pri vstajanju. Hitro boste spoznali, da se z vašim telesom dogaja marsikaj, če mu le prisluhnete.
  5. Vsak dan se objemite in si povejte, da se imate radi. Tudi vaš lastni objem ima nek pozitiven učinek. In kdo vam lahko da več ljubezni, kot vi sami? Čeprav v večini nismo vajeni na tak način skrbeti zase, je to zelo pomembno in uporabno. Če lahko večino dneva skrbite za druge, lahko tudi kakšno urico ali pa vsaj nekaj minut na dan namenite samo sebi. Pa če to pomeni, da si kremo nanašate in ste zraven pozorni (čuječnost!) na vsak gib in dotik je to že nekaj.
  6. Dihanje, meditacija, joga, vizualizacije. Če ste v času nosečnosti prakticirali kaj od tega, potem le nadaljujte. Če vam je to tuje, pa se tega še vseeno lahko naučite. Več mirnosti, prizemljenosti in ljubezni kot si nudite, lažje vam bo.

Klavdija Slapar

Sem diplomirana babica, mama dveh otrok, partnerka in zakonska in družinska terapevtka - stažistka.
Moja srčna naloga je s pomočjo babiških in terapevtskih znanj ter izkušenj pomagati družinam na njihovi novi skupni poti.

Mogoče ti bo všeč tudi ...