Site icon Inštitut Ataleya | psihoterapija in celostna podpora družin

Lajšanje porodne bolečine – Dušikov oksidul ali smejalni plin

dušikov_oksidul

dušikov_oksidul

Kaj je dušikov oksidul?

Je plinska mešanica, ki jo vdihavate skozi masko ali ustnik. Mešanica je sestavljena iz dušikovega oksidula in kisika. Je kratkotrajna oblika lajšanja bolečin, predvsem pa je pomembna pravočasna uporaba: vdihovati se ga začne, ko porodnica začuti, da se začenja popadek.

Če se uporablja nepravilno, med enim in drugim popadkom , lahko povzroči: omotico, slabost, mravljinčenje, zaspanost, vrtoglavico (Rozman in sod., 2009). Ti znaki se lahko pojavijo tudi ob pravilni uporabi. Lahko se pojavijo tudi drugi znaki hiperventilacije ter izsušenost ustne votline.

Kako si lahko pomagate v primeru, da se pojavi slabost, vrtoglavica,.. ?

V primeru, da uporabe ne želite prekiniti je najboljše, da prosite babico, da vas nauči pravilne uporabe oziroma vašega partnerja spodbudi, da je pozoren na primernost uporabe, če ona ne more biti ves čas zraven. Lahko pa tudi prekinete uporabo, saj stranski učinki prenehajo delovati 5 minut po tem, ko zadnjič vdihnete plin (ACNM, 2011).

Kdaj je dušikov oksidul najbolje uporabiti?

Nekateri priporočajo, da se za lajšanje porodne bolečine uporabi v  zadnjemu stadiju dilatacije, predvsem v času tranzicije (8 cm) in v drugi porodni dobi. Velikokrat se ga uporablja tudi za lajšanje bolečin pri kakšnem manjšem bolečem posegu. Pogosta praksa je, da se ga uporabi tudi ob šivanju raztrganin presredka ali ob epiziotomijski rani.

Dušikov oksidul je varen tako za žensko kot za otroka, če se uporablja kot je priporočeno (Simkin, 2018). Res pa je, da sta uporaba in s tem tudi posledice v času poroda slabo raziskane.  

Slabost dušikovega oksidula je, da bolečine popolnoma ne odvzame, le lajša jo za cca 1minuto, ter da nekaterim ženskam občutek, ki se ob uporabi dušikovega oksidula pojavi, ne odgovarja – nasprotno, lahko se sprožijo kakšni »flashbacki*« ali pa jih ta kratka izguba nadzora zmede in/ali prestraši.

Dušikov oksidul ni na voljo za lajšanje porodnih bolečin v vseh porodnišnicah. Na voljo le v porodnišnici: Ljubljana, Ptuj, Postojna, Novo mesto, Kranj, Brežice.**

*Flashback – nenadni, nepričakovani spomini na preteklo zlorabo, nasilje ali izkušnjo izgube nadzora, nemoči oziroma premoči drugega, negativne izkušnje iz preteklosti,…

** Pozanimajte se tudi v porodnišnici, kjer boste rodili, saj od njih dobite glede možnosti uporabe najbolj točne informacije.

Literatura:

ACNM (2011). Nitrous Oxide for Labor Analgesia.

Rozman A., Zupančič M, Pavlovič G. (2009). Lajšanje porodne bolečine.

Simkin, Penny (2018). The birth partner: A complete guide to childbirth for dads, partners, doulas, and other labor companions. Wagner, Marsden (2008). Moj porodni načrt.

Exit mobile version