Site icon Inštitut Ataleya | psihoterapija in celostna podpora družin

Lajšanje porodne bolečine – Hidroterapija

Porod_v_vodi1

Porod_v_vodi1

Uporaba vode je varna in učinkovita metoda za lajšanje porodne bolečine. Verjetno ste že kdaj izkusili kako sproščujoče je, ko si po napornem dnevu zvečer privoščite razvajanje v kadi polni tople vode. Ali pa kako so bolečine izginile po dolgem tuširanju, plavanju v vodi,…

Spodaj lahko najdeš prispevek tudi video posnetek o porodu v vodi.

Hidroterapijo se uporablja za več namenov, in sicer:

Uporablja se jo na več različnih področjih zdravstvene oskrbe (fizioterapija, medicina športa, ipd.).

Kako se hidroterapija uporablja med porodom?

V nekaterih porodnih sobah imajo na voljo bazene, kadi, tuše, kjer se mamice lahko sproščajo med popadki in nekje celo rodijo. Veliko raziskav je potrdilo, da je pravilna uporaba hidroterapije med porodom varna, da zmanjša občutek bolečine ter da pogosto pospeši porod. Poleg tega je v primerjavi s farmakološkimi metodami lajšanja bolečine opaziti tudi dve prednosti: uporaba voda nikakor ne vpliva na možnost gibanja in ženska ohrani bistro glavo, brez stranskih učinkov kot so vrtoglavica, slabost, ipd.

Je kakšna razlika med uporabo tuša ali kadi/bazena?

Čeprav v obeh primerih ženske opisujejo, da je bolečina manjša ter da jih je voda sprostila, ima vsaka uporaba vode svoje prednosti.

Uporaba tuša/tekoče vode je enostavnejša, potrebnih je manj priprav na uporabo. Prav tako je lažje uravnavati temperaturo vode. Ženska se lahko za uporabo tekoče vode/tuša odloči že ob prvih popadkih, medtem ko se uporabo bazena ali kadi priporoča »prihraniti« za aktivno fazo poroda. Po drugi strani pa je uporaba tuša bolj utrujajoča (zaradi položaja) in tudi učinek »pospešitve« poroda je manjši.

Kako uporaba kadi/bazena vpliva na porod?

Učinke vode lahko hitro zaznamo ob njeni uporabi, saj se ob sproščujočem učinku vode telo hitro odzove. Ob uporabi kadi/bazena se:

Našteti pozitivni učinki pa imajo svoj rok trajanja. Namreč po približno dveh urah, se pojavi obraten učinek – zaradi prilagajanja telesa na vodo, le ta prične vplivati na popadke tako, da jih upočasnjuje. Ampak to ne pomeni, da ne morete biti v od začetka poroda! Nekje po vsaki uri pa pol je dobro, da za 30 min odidete »na kopno« in se nato vrnete v vodo, da bo njen učinek ponovno tak, kot je zgoraj opisano.

Kaj pa, če vam je odtekla voda?

Študije so pokazale, da se možnost za infekcijo v primeru, da uporabljate čisto vodo za polnjenje bazena/kadi, ne poveča.

Se otrok lahko rodi v vodi? Je to varno?

Seveda. Veliko otrok se vsak dan rodi na tak način. Otrok preživi vseh devet mesecev plavajoč v plodovni vodi, in je v bistvu to zanj še bolj nežen prehod na ta svet.

Kakšne so omejitve za uporabo kadi/bazena med porodom?

Podatki so povzeti s spletne strani porodnišnice Postojna. Za celoten prispevek kliknite tukaj.

Pred porodom: opraviti morate testiranje za ugotavljanje okuženosti z virusom HIV in hepatitisom C.

Porod v vodi ni mogoč, če:

V katerih porodnišnicah nudijo možnost poroda v vodi? Postojna, Novi Gorici, Murski Soboti, Novem mestu, na Ptuju in Slovenj Gradcu.

Članek povzet po:Simkin, Penny (2018). The birth partner: A complete guide to childbirth for dads, partners, doulas, and other labor companions.

Exit mobile version