petidin_porod
Porod

Lajšanje porodne bolečine – Petidin

Petidin (pri nas bolje znan kot Dolantin®) je opioid, torej morfiju podobno zdravilo.

Aplicira se ga v eno večjih mišic (roke, noge) ali pa v žilo preko i.v. kanile.

Kako deluje

Bolečine oblaži le do neke mere, jih ne odvzame popolnoma. Ob aplikaciji v žilo začne delovati takoj, v primeru aplikacije v mišico pa za svoje delovanje potrebuje približno 30 minut. Nekatere ženske opisujejo, da jih je uporaba petidina ali podobnih sredstev za lajšanje bolečine pomirila, spet druga pa, da so zaradi učinkov zdravila na telo imele občutek izgube nadzora nad telesom, dogajanjem… (Rozman in sod. 2009). Včasih ženske opisujejo tudi, da jih popolnoma »odnese, zadane« in da se kasneje od aplikacije naprej ničesar ne spominjajo. Kateri pa so znani stranski učinki petidina?

Stranski učinki

Nezaželeni učinki, ki jih v svoji zloženki navajajo Rozman in sod. (2009) so:

 – zaspanost,

 – slabost,

– upočasnitev praznjenje želodca,

– upočasnjeno dihanje,

– vpliv na otroka. Petidin na otroka lahko vpliva tako, da otrok potrebuje dlje časa po porodu da zadiha, je lahko bolj zaspan, otežen je začetek dojenja slabši saj ima otrok slabši sesalni refleks (zdravilo tudi prehaja v materino mleko), oslabljeno povezovanje oziroma navezovanje stika mama-otrok, ipd.

V zloženki je omenjeno tudi, da če zdravilo porodnica prejme tik pred rojstvom otroka, so učinki na otroka izredno majhni. Raziskave pa kažejo, da petidin vpliva na novorojenčkov dihalni sistem, če se ga materi aplicira 2-3 uri pred porodom. Zato ga nekatere babice ne želijo aplicirati kadar ocenijo, da bo ženska rodila v roku ene ure. Na pojav stranskih učinkov pri otroku vpliva tudi količina apliciranega petidina (Yerby 1996). Ker jetra novorojenčka še niso zrela, je za razgradnjo in izločanje zdravila potrebnega več časa – nekje od 18 do 23 ur, čeprav se ga 95% izloči šele po 2-3 dnevih (Lawrence Beech 1993). Torej je popolnoma mogoče, da je otrok zaspan tudi dan, dva po porodu. V praksi je ob uporabi petidina viden tudi padec utripa otroka ob aplikaciji, velikokrat je potrebno potem dodajati tudi kisik materi, da se stanje izboljšata. Petidin ne vpliva na popadke, po nekaterih raziskavah pa podaljša porod (predvsem drugo porodno dobo).

Pri vsaki odločitvi je vedno potrebno pogledati kaj dobrega in kaj slabega nam le ta prinese. Zato je sprejemanje informiranih odločitev izredno pomembno. Če tudi včasih pristanemo na nekaj kar vemo, da ima tudi negativne stranske učinke nam je vseeno lažje, saj razumemo od kje ima npr. otrok težave z dojenjem, zakaj je zaspan, …

Literatura:

Lawrence Beeck BA (1993). Pethidine – A little shot of something not so nice. AIMS Journal 10(1).

Rozman A., Zupančič M, Pavlovič G. (2009). Lajšanje porodne bolečine.

Yerby M (1996). Managing pain in labour – Part 3: pharmacological methods of pain relief. Modern Midwife, stran 22-25.

Klavdija Slapar

Sem diplomirana babica, mama dveh otrok, partnerka in zakonska in družinska terapevtka - stažistka.
Moja srčna naloga je s pomočjo babiških in terapevtskih znanj ter izkušenj pomagati družinam na njihovi novi skupni poti.

Mogoče ti bo všeč tudi ...