Site icon Inštitut Ataleya | psihoterapija in celostna podpora družin

Lajšanje porodne bolečine – Topli in hladni obkladki

hladni_topli_obkladki_prood

hladni_topli_obkladki_prood

Nekaj o uporabnosti toplote in vode sem pisala že v članku o hidroterapiji. Ker pa vedno uporaba tekoče vode ali kadi ni mogoče, pa to ne velja za obkladke, saj jih lahko uporabimo kjerkoli smo – z uporabo lahko pričnete že, ko boste doma predihavali prve redne popadke.

Ker je bolečina med popadki v različnih fazah poroda vsakič prisotna drugje, je tako tudi uporaba toplih ali hladnih obkladkov odvisna od tega v kateri fazi poroda ste. Več uporabnih vsebin o porodu najdete tukaj.

Kdaj in kako uporabiti tople ali hladne obkladke?

Največkrat se topli obkladki uporabijo za lajšanje bolečine in sicer jih uporabimo na: spodnjem delu trebuha, presredku ter v dimljah. Večinoma se tople obkladke uporablja v prvi porodni dobi ter med dobo tranzicije; tople obkladke na presredku pa lahko uporabimo tudi med iztisom oziroma drugo porodno dobo.

Uporabite lahko: brisačo, krpo, tetra pleničko, termofor, toplotne blazinice, fen, steklenico s toplo vodo,…

Hladne obkladke pa uporabljamo na spodnjem delu hrbta ter v predelu črevesne odprtine – zelo pomagajo v primerih, ko imajo ženske težave s hemeroidi. Poleg tega se velikokrat hladni obkladki uporabijo za brisanje in hlajenje obraza, vratu in čela v času med popadki.

Ne pozabite: hladne obkladke lahko uporabite tudi po porodu za lajšanje bolečine v predelu presredka, ki je prisotna zaradi prereza ali raztrganine presredka (ter šivanja) ali poroda samega.

Uporabite lahko: brisačo, krpo, tetra pleničko, hladilne blazinice, ohlajene pripomočke za masažo, led (primerno ovit v nek zaščitni sloj, npr. krpo ali plastično vrečko (uporabno za črevesno odprtino), da ne dajemo ledu direktno na kožo),…

Opozorilo: vedno pazite, da so topli obkladki primerne temperature. Če obkladka ne zmorete držati v rokah, ga ohladite ali zavijte v dodatno krpo, brisačo.

Zakaj so obkladki tako učinkoviti?

Če odgovorim na kratko in kar se da enostavno – gre za pojav imenovan »gate control theory« ali »teorija vrat«. V samem bistvu gre za to, da se z določenimi stimulacijami, ki niso boleče (masaža, hidroterapija, …) tako stimulira živčna vlakna, da ne morejo prenesti informacije o bolečini do možganov, saj so preokupirani z nebolečimi stimulusi. Poleg tega so tudi živčna vlakna za temperaturo (hladno, toplo) bolj odzivna kot tista za bolečino in zato občutek bolečine blokirajo.

Opise s prednostimi in slabostmi ostalih metod lajšanja porodne bolečine najdete tukaj.

Exit mobile version