ULTIVA
Porod

Lajšanje porodne bolečine – ULTIVA

Zdravilo (v nadaljevanju remifentalin) se aplicira v žilo preko črpalke, s katero lahko porodnica sama odmerja količino zdravila, ki ga prejme preko intravenoznega (i.v.) kanala. Črpalka deluje tako, da je doziranje omejeno; torej prepogosto odmerjanje ali prejemanje prevelikih odmerkov zdravila ni mogoče. Torej, vsakič ko ženska začuti, da se je popadek začel, mora pritisniti na gumb, da se preko i.v. kanile aplicira zdravilo. Njegovo delovanje pa preneha v nekaj minutah, zato je pomembno, da se aplicira pravočasno.

Remifentalin je opioid, ki se v telesu hitro razgradi, zato naj ne bi imel dolgotrajnejših učinkov ob aplikaciji. Močno vpliva na bolečine, vendar ima tudi nekaj nezaželenih stranskih učinkov, kot so: upočasnjeno dihanje (Rozman in sod., 2009), saj remifentalin deluje tudi kot sedativ in povzroči, da se ženska počuti zaspano, sproščeno (NHS 2004). Zaradi tega je tudi spremljanje porodnice, ki prejema remifentalin bolj natančno.

Kdaj se aplikacija odsvetuje?

Remifentalina ne morete prejeti, če ste 4 ure pred tem prejeli morfij ali petidin (več o peditinu si lahko preberete tukaj). Poleg tega se ob določenih bolezenskih stanjih (srčna obolenja) ter alergiji na morfij ali petidin, aplikacija remifentalina odsvetuje oziroma je pred aplikacijo potreben posvet z anesteziologom (NHS 2004).

Stranski učinki (NHS 2004)

Remifentalin deluje tako, da občutka bolečine ne odvzame v polnosti (le ena od osmih žensk po aplikaciji ne čuti več nobene bolečine); večina za popolno »blokado« bolečine potrebuje še dušikov oksidul (več o dušikovem oksidulu najdete tukaj). Ena od desetih žensk pa kasneje prosi za epiduralno analgezijo.

Lahko preide tudi do otroka med porodom, kar pa se po porodu kaže kot upočasnjeno dihanje ali pa traja nekaj sekund dlje, da prvič vdihne; lahko pa je tudi otrok omotičen, manj odziven ob porodu.

Pogosti stranski učinki so:

  • slabost, bruhanje, srbečica,
  • vrtoglavica, omotičnost,
  • upočasnjeno dihanje (ena od dveh žensk potrebuje dodatni kisik),
  • pri 1 od 28 žensk je potrebno prekiniti uporabo remifentalina zaradi nizkih vsebnosti kisika v krvi ali pa pretirane zaspanosti (sedacije).

Zelo redko pa pride tudi do dihalnega ali srčnega zastoja (1 na 2200 žensk).

Moj namen ni, da bi vas prestrašila ali odvrnila od nekaterih zdravil. Namen teh objav je predvsem ta, da se razširi zavedanje, da se je pred uporabo kateregakoli sredstva za lajšanje porodne bolečine dobro posvetovati z zdravnikom ali anesteziologom. Vedno vprašajte o stranskih učinkih in možnih vplivih na otroka ter poporodno obdobje.

Predvsem pa je pomembno, da vedno tudi sami poiščete določene informacije, ki vam bodo v pomoč pri odločanju.

Literatura:

Rozman A., Zupančič M, Pavlovič G. (2009). Lajšanje porodne bolečine.

NHS  (2004). Pain relief in labour: epidurals and remifentalin explaind.

Klavdija Slapar

Sem diplomirana babica, mama dveh otrok, partnerka in zakonska in družinska terapevtka - stažistka.
Moja srčna naloga je s pomočjo babiških in terapevtskih znanj ter izkušenj pomagati družinam na njihovi novi skupni poti.

Mogoče ti bo všeč tudi ...