Site icon Inštitut Ataleya | psihoterapija in celostna podpora družin

Lajšanje porodne bolečine – Vizualizacija

vizualizacija

vizualizacija

Pri vizualizaciji gre za predstave, podobe, ki si jih prikličemo, poleg tega pa je pomembno tudi dihanje, sproščanje, ob tem. Dobro je, da se vizualizacija vključi že v pripravo na porod (Simkin, 2018). V bistvu gre pri vizualizaciji za to, da si v mislih ponavljamo nek scenarij, spet in spet, in ob tem si predstavljamo kako smo sproščeni, mirni, varni (Wagner, 2008). Na ta način, ko te vaje ponavljamo, se vsakič lažje vživimo v situacijo na katero se pripravljamo. Vizualizacijske metode so v uporabi za raznorazne priprave na (potencialno) stresne dogodke, npr. tudi pred nastopi, razgovori za službo ipd., so izredno uporabne, saj se tako že vnaprej srečamo s svojim izvorom strahu, se pomirimo, »preživimo« ta stresni dogodek in to nam kasneje, ko smo v tisti situaciji, pomaga pri hitrejšem pomirjanju, prej začutimo sebe, vemo kaj želimo oziroma kaj potrebujemo, da bomo ponovno prišli v stanje pomiritve.

Kakšni so pozitivni učinki vizualizacije?

Zelo dobre vaje za lahko najdete v knjigi Sanjsko rojstvo, avtorice Catherine Shainberg. Knjiga vsebuje 161 kratkih, preprostih vaj, ki jih lahko izvajate vsak dan in so namenjene tudi parom, ki se šele pripravljajo na nosečnost, kot tudi tistim, ki so že postali starši in se soočajo z raznoraznimi izzivi. Knjiga je na voljo tudi v knjižnicah. Lahko se za pripravo na porod uporabijo tudi različne vaje čuječnosti ali drugih tehnik, odvisno kaj vam bolj odgovarja. Poleg tega lahko tudi na raznih spletnih straneh in Youtube profilih najdete različne vodene vizualizacije, ki so namenjene pripravi na porod.

S pomočjo raznih vaj se tako naučimo nadzirati in soočati z bolečino, brez da nas preplavi. Če tudi je lahko bolečina presenetljivo bolj intenzivna, se ob uporabi teh tehnik lahko s preusmeritvijo našega fokusa ali na dihanje (mirno, sproščeno, globoko) ali pa na razne predstave (odpiranje cveta, valovi,…) umirimo, osredotočimo na tisti trenutek in se tako prepustimo našim predstavam ali dihanju, da nas popelje skozi popadek. Nekateri združijo več naravnih metod lajšanja bolečine in si med vizualizacijo pripravijo tudi aromaterapijo oziroma uporabijo difuzor z raznimi eteričnimi olji, ki pripomorejo k pomiritvi, spet drugi uporabijo glasbo, tretji masažo,…

Porodna soba pa ni namenjena preizkušanju teh raznih tehnik, ampak je dobro, da se par prej pripravi in spozna z vsemi metodami in izbere tisto, ki jima najbolj odgovarja. Tisto, ki ju oba sprosti, popelje v neko intimno, umirjeno energijo, kjer oba uživata in se spoznavata na drugačen način. Tako bo tudi partner kasneje med porodom bolj samozavesten v svoji podporni vlogi, hitreje bo prepoznal potrebe svoje partnerice in se nanje odzval včasih tudi brez, da bi jo sploh karkoli vprašal.

Pssst… Ker sem tudi sama navdušena nad vizualizacijami, sem zate pripravila prav poseben posnetek. Želiš prejeti brezplačno vizualizacijo za lažji porod? Klikni tukaj!

Literatura:

Simkin, Penny (2018). The birth partner: A complete guide to childbirth for dads, partners, doulas, and other labor companions.

Wagner, Marsden (2008). Moj porodni načrt.

Exit mobile version