Porod Zanositev in nosečnost

Masaža presredka kot del priprave na porod

V času nosečnosti ženske velikokrat omenjajo strah pred prerezom presredka ali pa pred raztrganinami. Čeprav sama masaža nima dokazanega izjemno velikega učinka pri preprečevanju poškodb ali epiziotomije, je lahko pomemben del priprav na porod, saj se ob masaži naučimo sproščanja mišic medeničnega dna in tudi različnih tehnik dihanja, ki so nam lahko v pomoč med porodom.

KDAJ NAJ Z MASAŽO PRIČNEM IN NA KAJ NAJ PAZIM?

Dobro je, da se masažo presredka redno izvaja vsaj zadnje 3-4 tedne nosečnosti, priporočljivo pa je, da se z masažo prične najkasneje v 34. tednu nosečnosti (APA, 2019). Masaža naj traja približno 5 minut oziroma kolikor vam tisti trenutek odgovarja. Za masažo je dobro, da uporabite neodišavljeno hladno stiskano olje, ki vsebuje veliko vitamina E, ter da poleg masaže poskrbite tudi za ustrezno prehrano in vnos tekočine v času nosečnosti.

JE MASAŽA PRESREDKA SPLOH SMISELNA?

 Z masažo presredka se tako kot pri vsaki masaži poveča pretok krvi v presredku, spremeni se vsebnost hormonov in poviša se temperatura na omenjenem mestu (Weerapong in sod., 2005). Prav tako masaža pripomore k zmanjšanju živčno-mišične razdražljivosti ter k povečanju nivoja seratonina. To dvoje pa vpliva na zmanjšano zaznavanja bolečin (Simonič, 2017). V večini raziskave potrjujejo, da masaža presredka do neke mere zniža možnost za poškodbo presredka (Simonič, 2017). Moramo pa se zavedati, da na stopnjo poškodb presredka in tudi prerezov presredka vpliva več stvari (npr. položaj porodnice, vakuumsko dokončanje poroda, položaj/vstava otroka,…), zaradi česar je dodatna priprava na porod smiselna oziroma priporočljiva.

NAVODILA ZA MASAŽO PRESREDKA (APA, 2019)

  • Pred masažo si na kratko postrizite nohte ter umijte roke. Masažo lahko izvajate sami ali pa jo izvaja partner. Dobro je, da masažo izvajate po kopanju ali tuširanju.
  • Najdite udoben položaj, ki vam omogoča, da dosežete presredek in se ob tem počutite sproščeno. Primerni položaji so (glej sliko spodaj): a) pol sedeči položaj s pokrčenimi nogami, b) v počepu ob steni in ob podpori pručke, c) stoje, z dvignjeno eno nogo. Če vam položaj med masažo več ne odgovarja, ga lahko zamenjate. Pomembno je, da ste nameščeni v udobnem položaju ter da z rokami (spredaj ali od zadaj) dosežete svoj presredek.
Položaji za masažo presredka
(vir: https://americanpregnancy.org/first-year-of-life/perineal-massage-pregnancy/ )
  • Na prste nanesite za čajno žličko olja in ga nanesite na presredek. Poskrbite tudi za to, da sta kazalec in palec dobro naoljena. S tem boste poskrbeli, da bo masaža bolj prijetna ter tudi za primerno hidracijo tkiva presredka. Izogibajte se oljem kot sta kokosovo ali mandljevo olje, saj naj bi zaradi vsebnosti nekaterih snovi povečevala možnost vaginalnih vnetij. Poleg tega se izogibajte uporabe lubrikantov, ki so na vodni osnovi, saj imajo visoko koncentracijo soli, ki povzroča draženje vaginalne sluznice.
  • Masažo lahko izvajate s pomočjo enega ali obeh palcev, s kazalcem ali sredincem, ali z dvema prstoma obeh rok. Vstavite palec ali prst v nožnico/vagino.
  • S prsti nežno pritisnite proti anusu/zadnjični odprtini in potem nežno pomaknite prst še na levo in nato na desno stran nožnice. Pri tem ritmično ustvarjate gibe v obliki črke U. Na začetku bodite nežni, kasneje pa lahko povečate pritisk, vendar ne toliko, da bi bila masaža boleča. Med masažo dihajte umirjeno, sproščajte mišice medeničnega dna in bodite na to zelo pozorni vsakič, ko raztegujete tkivo. Normalno je, če čutite malo nelagodja oz. da vas to raztezanje malo peče, vendar ne sme biti boleče.
Masaža presredka
(vir: https://cdn2.momjunction.com/wp-content/uploads/2015/07/Perineal-Massage-Step-By-Step.jpg)
  • Nadaljujte z masažo do 5 minut oziroma dokler vam bo odgovarjalo. Če bo potrebno, dodajte še malo olja.
  • Če bo masažo izvajal partner, je po navadi najboljši položaj za to zgoraj omenjeni položaj a). Pred masažo se s partnerjem dogovorite, da bo pri masaži nežen oziroma da mu boste med masažo dajali navodila, ga prekinili, če bo preveč boleče, neprijetno.

Če si želite celostne priprave na porod, kjer boste dobili ogromno informacij, vaj in podporo babice, pa si poglejte naša aktualna predavanja (tukaj) ali pa se naročite na svetovanje, ki ga izvajamo tudi na vašem domu (tukaj).

Literatura:

APA, 2019. Perineal massage during pregnancy. (https://americanpregnancy.org/first-year-of-life/perineal-massage-pregnancy/)

Simonič, T (2017). Masaža presredka v nosečnosti kot del priprave na porod: meta-sinteza znanstvenih študij. (https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?id=94482&lang=slv)

Weerapong P, Hume AP, Kolt SG (2005). The mechanisem of massage and effect on performance, muscle recovery and injury prevention. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15730338

Klavdija Slapar

Sem diplomirana babica, mama dveh otrok, partnerka in zakonska in družinska terapevtka - stažistka.
Moja srčna naloga je s pomočjo babiških in terapevtskih znanj ter izkušenj pomagati družinam na njihovi novi skupni poti.

Mogoče ti bo všeč tudi ...