Site icon Inštitut Ataleya | psihoterapija in celostna podpora družin

Masaža presredka kot del priprave na porod

masaža_presredka

V času nosečnosti ženske velikokrat omenjajo strah pred prerezom presredka ali pa pred raztrganinami. Čeprav sama masaža nima dokazanega izjemno velikega učinka pri preprečevanju poškodb ali epiziotomije, je lahko pomemben del priprav na porod, saj se ob masaži naučimo sproščanja mišic medeničnega dna in tudi različnih tehnik dihanja, ki so nam lahko v pomoč med porodom.

KDAJ NAJ Z MASAŽO PRIČNEM IN NA KAJ NAJ PAZIM?

Dobro je, da se masažo presredka redno izvaja vsaj zadnje 3-4 tedne nosečnosti, priporočljivo pa je, da se z masažo prične najkasneje v 34. tednu nosečnosti (APA, 2019). Masaža naj traja približno 5 minut oziroma kolikor vam tisti trenutek odgovarja. Za masažo je dobro, da uporabite neodišavljeno hladno stiskano olje, ki vsebuje veliko vitamina E, ter da poleg masaže poskrbite tudi za ustrezno prehrano in vnos tekočine v času nosečnosti.

JE MASAŽA PRESREDKA SPLOH SMISELNA?

 Z masažo presredka se tako kot pri vsaki masaži poveča pretok krvi v presredku, spremeni se vsebnost hormonov in poviša se temperatura na omenjenem mestu (Weerapong in sod., 2005). Prav tako masaža pripomore k zmanjšanju živčno-mišične razdražljivosti ter k povečanju nivoja seratonina. To dvoje pa vpliva na zmanjšano zaznavanja bolečin (Simonič, 2017). V večini raziskave potrjujejo, da masaža presredka do neke mere zniža možnost za poškodbo presredka (Simonič, 2017). Moramo pa se zavedati, da na stopnjo poškodb presredka in tudi prerezov presredka vpliva več stvari (npr. položaj porodnice, vakuumsko dokončanje poroda, položaj/vstava otroka,…), zaradi česar je dodatna priprava na porod smiselna oziroma priporočljiva.

NAVODILA ZA MASAŽO PRESREDKA (APA, 2019)

Položaji za masažo presredka
(vir: https://americanpregnancy.org/first-year-of-life/perineal-massage-pregnancy/ )
Masaža presredka
(vir: https://cdn2.momjunction.com/wp-content/uploads/2015/07/Perineal-Massage-Step-By-Step.jpg)

Če si želite celostne priprave na porod, kjer boste dobili ogromno informacij, vaj in podporo babice, pa si poglejte naša aktualna predavanja (tukaj) ali pa se naročite na svetovanje, ki ga izvajamo tudi na vašem domu (tukaj).

Literatura:

APA, 2019. Perineal massage during pregnancy. (https://americanpregnancy.org/first-year-of-life/perineal-massage-pregnancy/)

Simonič, T (2017). Masaža presredka v nosečnosti kot del priprave na porod: meta-sinteza znanstvenih študij. (https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?id=94482&lang=slv)

Weerapong P, Hume AP, Kolt SG (2005). The mechanisem of massage and effect on performance, muscle recovery and injury prevention. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15730338

Exit mobile version