dojenje_zdravilo
Poporodni izzivi

Materino mleko – najboljše zdravilo

Ker sem sama naravnana k temu, da vedno najprej poiščem kar se da naravne zdravilne učinkovine za reševanje težav, velikokrat svetujem uporabo materinega mleka. Mogoče ste to že vse vedeli, mogoče ne, vseeno pa je to vedno znanje, ki pride prav in ga je dobro deliti.

*Spodnji nasveti so napisani na splošno za lajšanje pogostih težav, seveda je vsak otrok individualni primer, kjer gre lahko za drugačne probleme, in se ob primeru vnetij in drugih težav posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.*

Razpokane bradavice

Nekaj mleka si iztisnite in namažite z njim bradavico. Nato pustite, da se mleko na zraku posuši. Ob razpokanih, krvavečih bradavicah in bolečinah od dojenju je nujno potrebno preveriti tudi, če je otrok pravilno pristavljen in če je slučajno prisotno glivično vnetje. Vedno je ob pojavu takih težav pri dojenju, poleg podpore z mazanjem z vašim mlekom ali lanolinom (ga ne vtirajte, samo tapkate), potrebno odstraniti vzrok nastanka težav. Ob bolečih in razpokanih bradavicah je pomembno tudi, da odstranimo tudi vse druge možne situacije, ki lahko stanje še poslabšajo. Zato je uporaba modrčka za dojenje, ki je narejen iz naravnih, nežnih materialov priporočljiva, prav tako tudi uporaba prsnih blazinic ali školjk.

Poleg tega pa pazite tudi na higieno rok in prsi, saj se ob neprimerni čistoči lahko vnetje poslabša in tako se čas celjenja podaljša.

Vnetje oči

Hči je po rojstvu imela kar hudo vnetje, očesi sta bili tako zelo »zapacani«, da jih ni mogla odpreti. Po dnevu nenehnega čiščenja oči s pomočjo fiziološke raztopine, se spomnim… Pa saj bi lahko uporabila svoje mleko!? Ravno na ta dan je prišla na obisk tudi patronažna sestra s katero sva se dogovorili, da najprej probal to rešiti s svojim mlekom, vseeno pa mi je pustila kremo, ki bi jo uporabila, če bi bilo res zelo, zelo slabo. Nasvet: sama sem mleko ročno izbrizgala v čisto posodico, potem sem uporabila brizgo, ga nekaj kapljic nanesla na gazo s katero sem očistila oko in preostanek mleka potem še s pomočjo brizge nanesla otroku v oko. Tako je bilo najlažje, saj če sem lovila otroka in zraven poskušala nabrizgati mleko v oko, je po navadi bilo mleko vsepovsod, le v njenem očesu ne.  

Če boste uporabile svoje mleko za čiščenje oči naj vas opozorim, da se bo ob uporabi v očesu naredil rjavkast, sluzast izcedek oziroma obloga. Izgleda kot da se je stanje poslabšalo, vendar temu ni tako. Po kakšnih 3-5 dnevih bi se moralo stanje stabilizirati.

Masaža solzovodov.

Ker pa je velikokrat vnetje prisotno zaradi zamašenih solzovodov je priporočljivo, da jih masirate. Velikokrat smo mamice ob tem preveč nežne, tako da naj vas ne bo strah malo pritisniti, seveda pa ne sme biti preveč boleče za novorojenčka. Kako masirati? Tako kot je prikazano na sliki. Ob nosu navzgor.

Zamašen nos

Mleko lahko uporabljate kot nadomestek fiziološke raztopine za čiščenje noska. Lahko ga pa zgolj kapnete v nos, saj naj bi deloval tako, da zmehča izcedek, ki se kasneje zaradi tega lažje izloči.

Vnetje ušes

Ker materino mleko, poleg drugih izjemnih sestavin, vsebuje tudi protitelesa, se ga lahko uporabi tudi pri vnetju ušes. Tri do štiri kapljice mleka nanesete na vhod ušesnega kanala in to naj bi zadostovalo ter pomagalo pri lajšanju težav in zdravljenju vnetja.

Razne težave s kožo, opekline in plenični izpuščaj

Materino mleko pomaga pri celjenju ran, odrgnin, preprečuje razmnoževanje mikroorganizmov in pomirja kožo, ki je prizadeta. Uporabite ga lahko tudi pri raznih izpuščajih, nekaterim pomaga celo pri lajšanju težav ob atopičnem dermatitisu. Enostavno ga izbrizgate in nanesete na kožo. Ob razdraženi, pordeli koži (tudi zaradi opeklin), ga lahko zmešate z medom – tako naj bi bil bolj učinkovito mazilo kot npr. aloe vera.

Vaše mleko lahko uporabite tudi za zdravljenje pleničnega izpuščaja.

Nasvet: Zamrznite nekaj mleka, da ga boste lahko uporabili tudi kasneje, ko boste z dojenjem že prenehali.

Materino mleko ima poleg zgoraj naštetih zdravilnih sposobnosti tudi marsikatero drugo dobro lastnost. Več o tem pišem še kdaj drugič. Upam, da ste izvedeli kaj novega in da boste svoje znanje delili naprej tudi z drugimi <3.

Klavdija Slapar

Sem diplomirana babica, mama dveh otrok, partnerka in zakonska in družinska terapevtka - stažistka.
Moja srčna naloga je s pomočjo babiških in terapevtskih znanj ter izkušenj pomagati družinam na njihovi novi skupni poti.

Mogoče ti bo všeč tudi ...