maternica
Zanositev in nosečnost

Maternica – kako dobro jo poznate?

Maternica – organ, ki je ima skoraj da nadnaravne sposobnosti.

Eden meni ljubših citatov edinstvene Ine May Gaskin govori ravno o tem izjemnem organu, in sicer pravi: »Ni drugega organa, ki bi bil tak kot maternica. Če bi moški imeli tak organ, bi se hvalili, da ga imajo. Tako bi se morale tudi me.«

Koliko pa pravzaprav vemo o tem izjemnem organu?
Maternica se po latinsko imenuje »uterus« po grško pa »hystera«. V zdravstvu sta za različne namene uporabljena oba imena – npr. histeroskopija, uterotonik,…

Maternica je hruškaste oblike. Njena velikost je sicer odvisna od tega, če je ženska že kdaj bila noseča in rodila ali ne. V povprečju pa je dolga od 7 do 9 cm. Pred njo je sečni mehur, zadaj sta Douglasov prostor in danka. Nad njo se nahaja črevo, spodaj pa je maternica povezava z nožnico (vagino).

Maternica

Maternico na svojem mestu držijo mišice medeničnega dna ter ligamenti.

Delimo jo na tri dele:
⦁ maternični vrat ali cerviks,
⦁ maternično ožino ali istmus
⦁ ter maternično telo ali korpus (maternična votlina, svod maternice ter njen vrh (fundus)).

Maternična ožina je dolga nekje 1cm in se nahaja med materničnim vratom (spodnja tretjina maternice) in materničnim telesom (zgorji dve tretjini maternice).
Delček materničnega vratu, ki sega v nožnico (vagino) imenujemo porcija. To je tisti del, ki ga velikokrat omenjajo na pregledih v nosečnosti ali med porodom (npr. porcija prisotna, ipd.).
Maternica ima tudi tri plasti:
⦁ endometrij
⦁ miometrij
⦁ in parametrij (del peritoneja).

Mehur
Maternica in prečni prerez

Endometrij je notranja plast, ki je (v grobem rečeno) sestavljena iz epitelja. Debelina endometrija je odvisna od tega, kje v menstrualnem ciklu smo, saj se nenehno spreminja, se debeli, lušči,…  Endometrij, ki ga najdemo v materničnem vratu, pa ni podvržen takim spremembam, saj sta njegova sestava in funkcija drugačni.

Miometrij je najdebelejša plast maternice, ki je sestavljena iz mišic, krvnih in limfnih žil ter elastina in kolagenskih vlaken, ki se nahajajo v materničnem vratu, kar mu omogoča, da se med porodom lahko raztegne, »odpre«.

Parametrij je vezivno tkivo, ki pokriva maternico in okolne organe.

To bi bilo na kratko nekaj o naši maternici. Zgoraj so navedene zgolj nekatere osnovne značilnosti, ki bodo olajšale razumevanje določenih pregledov in izrazov, ki jih uporabljajo zdravstveni delavci.
Na primer, ko bodo v nosečnosti merili razdaljo med simfizo (sramno zrastjo) in fundusom (vrhom maternice) si boste znali predstavljati kaj to sploh pomeni.

Vaja: večkrat se spomnite na ta izjemen organ. Sedite vzravnano, zaprite oči, položite roke na spodnji del trebuha in nekajkrat le globoko vdihnite in izdihnite. Svojo pozornost usmerite na ta del trebuha, kjer imate roke. Kaj čutite? Kaj se prebuja?

*Vajo lahko izvajate tudi med menstruacijo in se osredotočite na razliko v občutjih v različnih dnevih znotraj menstrualnega cikla.

Za konec pa vas vabim, da si preberete tudi 5 zanimivosti o maternici v času nosečnosti.

Literatura:
Vance, Mary E (2009). The female pelvis and the reproductive organs. V: Myles textbook for midwives, ed. Fraser DM in Cooper MA. London: Elsevier, 117-121.
Lavrič, Marko (2016). Porodništvo. Celje: VZŠ Celje, 17-19.

Klavdija Slapar

Sem diplomirana babica, mama dveh otrok, partnerka in zakonska in družinska terapevtka - stažistka.
Moja srčna naloga je s pomočjo babiških in terapevtskih znanj ter izkušenj pomagati družinam na njihovi novi skupni poti.

Mogoče ti bo všeč tudi ...