maternica_nosecnost
Zanositev in nosečnost

Maternica v nosečnosti – 5 zanimivih dejstev

Maternica je zares izjemen organ. Njene posebnosti pa se predvsem pokažejo v času nosečnosti, saj je takrat podvržena marsikateri spremembi. Preberite 5 zanimivosti o maternici v času nosečnosti.

  1. Maternica se, ko ženska zanosi, zmehča tam, kjer se je ugnezdil zarodek in zaradi tega zmehčanja postane nesimetrična. Ta nesimetričnost se imenuje tudi Piskačkov nosečnostni znak. Kmalu za tem se zmehča tudi maternična ožina, kar pa se imenuje Hegarjev nosečnostni znak.
  2. Maternica v ne nosečem stanju tehta 50 do 70g, v nosečnosti pa kar 1000g. V ne nosečem stanju je maternica po obliki in velikosti podobna hruški, vendar se na koncu nosečnosti poveča za kar 500 – krat in spremeni tudi obliko (izgleda bolj kot zelo napihnjen balon).
  3. Zaradi večje prekrvavljenosti maternica v času nosečnosti postane modrikasta.
  4. Maternica se okoli 12. tedna nosečnosti dvigne in pokuka izza sramne kosti.
  5. Med porodom se z vsakim popadkom maternica dejansko malo zmanjša in tako še bolj potisne otroka navzdol proti materničnemu vratu, ki pa se med porodom ne le odpira (širi) ampak tudi krajša.

Več o maternici in njenih značilnostih lahko preberete tukaj.

Literatura:
Lavrič, Marko (2016). Porodništvo. Celje: VZŠ Celje, 49-50.

Klavdija Slapar

Sem diplomirana babica, mama dveh otrok, partnerka in zakonska in družinska terapevtka - stažistka.
Moja srčna naloga je s pomočjo babiških in terapevtskih znanj ter izkušenj pomagati družinam na njihovi novi skupni poti.

Mogoče ti bo všeč tudi ...