Site icon Inštitut Ataleya | psihoterapija in celostna podpora družin

Ni poroda brez…

Oksitocin

Oksitocin

… oksitocina!

Res je, težko govorimo o porodu brez ene same samcate omembe oksitocina. Nekateri ga imenujejo tudi hormon ljubezni in sreče.

Za sproščanje oksitocina je odgovorna hipofiza. Proti koncu nosečnosti se poviša število oksitocinskih receptorjev v maternici (miometrij – kaj je to?).

Kako pa oksitocin vpliva na krčenje maternice? Tako, da stimulira sproščanje PGE2 in ker se proizvaja lokalno, v maternici, inducira popadke tudi preko fosfolipaze C (PLC). Vem, tole ni ravno lahko branje. Kar pa je pomembno je to, da se oksitocin sprošča, ko je ženska v varnem in sproščenem okolju, ko se počuti ljubljeno in je njeno telo spoštovano. Zato je izrednega pomena, da se ženska med porodom počuti mirno, zaupa vase, saj če se nivo oksitocina v krvi zniža (ko se počutimo ogrožene, neslišane, ipd.) lahko to privede do tega, da so popadki redkejši ali pa se popolnoma ustavijo (tako podaljšamo čas poroda). Po porodu lahko zaradi nižjih vrednosti oksitocina pride do oslabljenega krčenja maternice kar lahko privede do obsežnejših poporodnih krvavitev (in nadaljnih intervencij – npr. bimanualna kompresija, iztipanje maternice, ipd.). Torej, zaradi nižje vrednosti oksitocina v krvi se lahko poveča tudi poseganje po medicinskih posegih in postopkih!

Oksitocin pa skupaj s prolaktinom in drugimi hormoni tudi pomembno vpliva na prvo dojenje po porodu, na navezanost med mamo in otrokom ter na prehod v materinstvo po porodu. Zato mi je toliko bolj pri srcu dejstvo, ki ga omenjajo Bell in sod. (2014) v svojem članku in sicer, da je oksitocin mnogo več kot nekaj kar vpliva na mišice. Saj je ima pomembno vlogo pri zniževanju stresa, podpira pozitivna občutja in regulira zdrava vedenja matere (med drugim tudi dojenje).

Veliko oksitocina polnih dni vam želim,

Klavdija

Exit mobile version