Zanositev in nosečnost

Nosečnice VSAJ dve uri na dan preživijo na forumih

Ste vedeli, da so najbolj priljubljene »zdravstvene« aplikacije ravno tiste, ki so namenjene nosečnicam? Zame najbolj šokanten podatek pa je bil, da kar 80% nosečnic VSAJ dve uri NA DAN brska po internetu! Predvsem ta čas namenijo brskanju po forumih, Facebook straneh/skupinah namenjenih nosečnicam, mamicam.

Prvorodke so v primerjavi z drugorodkami tudi pogosteje posegle po raznih aplikacijah za nosečnice. Poleg tega je v svoji raziskavi (Franc, 2019) ugotovila, da so najbolj priljubljene aplikacije za nosečnice tiste, ki ponujajo možnost:

  • računanja plodnih dni,
  • določanja porodnega termina,
  • spremljanja rasti in razvoja,
  • izbire imena,
  • poslušanja plodovih utripov,
  • povezovanja z ostalimi nosečnicami ter
  • povezovanja z zdravstvenimi delavci.

Poleg velike problematike okoli varovanja osebnih podatkov je potrebno tudi poudariti problematiko tega, da se določene aplikacije promovirajo kot take, ki spodbujajo povezovanja z otrokom ter da ponujajo strokovne nasvete. Sicer vem, da je lepo vedeti kaj točno vse se z vami in vašim otrokom dogaja, ampak je ni aplikacije, ki bi prekosila čuječe, naravno, spontano povezovanje mame s svojim otrokom, ko enostavno položi roke na svoj trebuh, se sprosti in z mislimi odpljuje tja k njemu, v varno zavetje maternice, ko mu nameni lepe želje, ko se z njim pogovori. To je tisto pravo povezovanje in tega si želimo spodbujati, saj smo vedno bolj oddaljeni in osamljeni v svetu “socialnih” omrežij. Pri večini aplikacij pa so avtorji raznoraznih člankov neznani in v večini aplikacije niso odobrene s strani kakšne zdravstvene organizacije oziroma kakorkoli preverjene. Najbolj natančne so se aplikacije izkazale pri določanju porodnega termina saj je, roko na srce, to res enostavno za izračunati.

Kar nas je vse, ki smo predavanje in izsledke raziskave poslušali, najbolj presenetilo je to, da se tako dobro prenašajo in prodajajo aplikacije za merjenje plodovih srčnih utripov. Kot prvo je pri dotičnih aplikacijah potrebno DOKUPITI še aparat, ki bo dejansko utripe meril, kot drugo pa je seveda vprašljivo tudi sevanje kateremu sta izpostavljena tako nosečnica kot otrok.

Jasno je, da si ženske želite/želimo znanja, povezovanja in podpore. In prav je, da se vam ta možnost nudi. Vendar pa se mi je med predavanjem porajalo vprašanje zakaj nekdo lažje zaupa aplikaciji, forumu ali strani, ki izgleda lepo in se »dobro bere«, kot pa nekemu strokovnemu delavcu, ki je poleg rednega šolanja verjetno deležen tudi dodatnih izobraževanj in strokovnih usposabljanj. Razumem, da je strah pred medikalizacijo poroda velik in tudi sama se le tega bojim. Pa vseeno so/smo ženske, nosečnice, mame tiste, ki se lahko upremo marsičemu, če le za trenutek odložimo telefone, si pogledamo iz oči v oči, stopimo skupaj in se začnemo boriti za večjo možnost soodločanja in za boljše porodne pogoje.

Sama nenehno poudarjam (in še nekaj časa bom), da je najboljša rešitev za večino nosečnic ta, da se ponudi kontinuirana babiška obravnava – t.j. da si ženska sama izbere babico, ki jo spremlja od zanositve, med porodom in izvede do vsaj 3 obiske po porodu. Zavedam se, da je to rešitev, ki realno ne bo izvedljiva še mnogo, mnogo let. Zato pričnimo skupaj iskati neko sredinsko pot, ki bo primerna tako za nas, kot za naše hčerke, vnukinje… Ker si to zaslužijo.  

In naslednjič, ko boste v dilemi, ko vas bo nekaj zanimalo, raje zavrtite telefonsko številko vaše babice in se dogovorite za srečanje. V dveh urah boste ne le pomirjene in polne znanja, ampak boste prejele informacije iz prve roke, ki bodo prilagojene vašim potrebam, željam.

Če svoje babice še nimaš, lahko pokličeš tudi mene (GSM: 041/429-425) ali pa pišeš na info.ataleya@gmail.com.

V petek, 8.11.2019, sem bila na strokovnem srečanju sekcije medicinskih sester in babic v Ljubljani z naslovom: Skrb za kakovost zdravja žensk, otrok in družin. Spodnji podatki so povzetek predavanja ter strokovnega članka avtorice Rosemarie Franc z naslovom Uporaba mobilnih aplikacij v nosečnosti. Članek najdete v zborniku predavanj omenjenega srečanja.

Klavdija Slapar

Sem diplomirana babica, mama dveh otrok, partnerka in zakonska in družinska terapevtka - stažistka.
Moja srčna naloga je s pomočjo babiških in terapevtskih znanj ter izkušenj pomagati družinam na njihovi novi skupni poti.

Mogoče ti bo všeč tudi ...