Porod

Nosečnost in porod v času epidemije – odgovori na vsa vaša vprašanja

Ker sem prejela ogromno vprašanj v zvezi s trenutno situacijo in nosečnostjo, porodom in poporodnim obdobjem, sem za vas pripravila članek z najbolj ključnimi informacijami, ki bodo v pomoč vsaki ženski, ki jo čaka porod v času epidemije.

Najprej bi poudarila dejstvo, da je ogromno ukrepov sprejetih z namenom preprečevanja širjenje okužbe. Če ste v vmesnem času imele kakšen pregled pri ginekologu ste verjetno opazile, da so zdravstveni domovi skoraj prazni in da vas že na vhodu povprašajo po imenu in priimku, o prisotnosti znakov okužbe ter vam podajo maske in vas prosijo, da si razkužite roke. Svetujem vam, da se zares držite točne ure pregleda, saj ste vse nosečnice naročene tako, da se med seboj ne srečujete in da lahko medicinske sestre in babice v vmesnem času razkužijo ter prezračijo prostore.

Nosečnost

Pregledov je v času nosečnosti v tem obdobju manj – so pa še vedno razporejena na način, da je za vas in vašega otroka varno. Pregledi se izvajajo v 11. – 14. tednu, 20. – 22. tednu, 28. tednu, 32. – 34. tednu, 37. tednu, 39. tednu in nato še v 40. tednu. Pregledov je lahko tudi več, če ginekolog oceni, da bi bilo to smiselno. Pregled v 41. tednu nosečnosti se izvede v porodnišnici. Spremstvo pri pregledih ni dovoljeno, prav tako se ne opravlja določenih testov (op. Informacije se iz tedna v teden, včasih iz ure v uro spreminjajo zato je možno, da ste dobile tudi drugačna navodila).

Trenutno je sicer zelo malo znanega o vplivih okužbe s COVID-19 na nosečnost in plod. Vendar do zdaj ni podatkov, da bi kakorkoli okužba vplivala na povečano pojavnost spontanih splavov, prezgodnjih porodov ali pa da bi virus prehajal preko posteljice k otroku.

Ko se pripravljate na odhod v porodnišnico s seboj vzemite res zgolj tisto najnujnejše – za vas sem pripravila seznam z nekaj uporabnimi nasveti, ki ga lahko najdete tukaj.

Porod

Ob sprejemu so nekatere porodnišnice sprejele določene preventivne ukrepe in testiranja, spet druge ne. Tako je potek sprejema lahko od porodnišnice do porodnišnice malo drugačen. Načeloma pa vse poteka podobno kot v zdravstvenih domovih. Prejmete zaščitno masko, ki jo morate imeti ves čas poroda.

Poleg tega, da ni dovoljena prisotnost partnerja pri porodu, so sprejeti še drugi ukrepi in sicer:

  • odsvetovan je porod v vodi (ni prepovedan),
  • uporaba dušikovega oksidula ni možna,
  • ostale oblike lajšanja porode bolečine so še vedno mogoče,
  • prepovedani tudi porodi na domu.

Se pa v tem času babice in tudi ostalo osebje v porodnišnicah zares trudijo, da bi vam nudili kar se da veliko podpore in da porod navkljub vsemu poteka po vaših željah. Vem, ni enostavno, večina si je verjetno predstavljala to izkušnjo drugače… Dobro je, da že pred odhodom v porodnišnico stisko čim več izražate – tako z besedami, kot tudi drugače. V kolikor je stiska zares velika, vam priporočam, da se obrnete po pomoč k psihoterapevtom – marsikateri v tem času nudi brezplačno svetovanje za ljudi v stiski.

Poporodno obdobje in dojenje

Stik koža na kožo ter dojenje se priporočata. Ob tem se le še bolj poudarja pomen:

  • higiene rok in dojk,
  • sterilizacije oziroma prekuhavanja vseh »pripomočkov«.

V kolikor bi imela znake okužbe je pomembno tudi, da pazite da ne kihate, kašljate v smeri novorojenčka in da uporabljate ob dojenju masko. To so sicer tudi ukrepi, ki so veljali tudi za ostala prehladna ter ostala obolenja tudi pred omenjeno epidemijo.

Ležalna doba je v tem času seveda skrajšana. Po vaginalnem porodu boste tako na poti domov že po 48 urah, po trebušnem porodu (carski rez) pa je čas bivanja v porodnišnici skrajšan na 3 do 4 dni.

Ob odpustu vas iz oddelka do izhoda pospremi medicinska sestra/babica in vas ter vašega otroka nato varno preda v ljubeče roke vašega partnerja. On pa naj ne pozabi na srečanje prinesti tudi avtosedež oziroma lupinico.

Kako pa je z obiski patronažne medicinske sestre?

Prvi obisk v prvih 24 urah po odhodu domov je še vedno obvezen. Ostali pregledi pa se izvajajo glede na oceno patronažne medicinske sestre.

Ko pridete domov je vseeno pomembno, da se držite preventivnih ukrepov (umivanje rok, prepoved obiskov,…).

Če imate še kakšno vprašanje v zvezi s trenutnim stanjem vabljeni, da pišete na info.ataleya@gmail.com. Zaradi izjemnih razmer in vedno večje stiske je možna tudi individualna priprava na porod po znižani ceni. Za več informacij in prijavo pišite na zgornji mail.

 

Srečno vsem!

 

Vir: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-zdravstveni-delavci

Pssst: Na sliki, ki jo je posnela fotografinja Marjanca Agnič Banovec (klik), pa najdete kreacijo izjemne ustvarjalke Tine Rabzelj. Na njeni spletni strani (klik) lahko najdete ogromno oblačil za nosečnice, dojenčke, doječe mamice, luštne “matchy” kombinacije, nahrbtnike…

Klavdija Slapar

Sem diplomirana babica, mama dveh otrok, partnerka in zakonska in družinska terapevtka - stažistka.
Moja srčna naloga je s pomočjo babiških in terapevtskih znanj ter izkušenj pomagati družinam na njihovi novi skupni poti.

Mogoče ti bo všeč tudi ...