plodovnica
Zanositev in nosečnost

Plodovnica – del varnega zavetja vašega otroka

Amnijska tekočina ali plodovnica je brezbarvna tekočina, ki v svojem bistvu izvira iz materine krvi, vsebuje pa tudi različne celice. Naloge plodovnice so, da ščiti otroka, mu omogoča premikanje, vzdržuje stalno telesno temperaturo, izravnava pritisk, v majhnih količinah mu zagotavlja tudi hranilne snovi ter da preprečuje stik otroka s plodovimi ovoji (amniohorionsko membrano). Med porodom pa je naloga plodovnice, da skupaj z ovoji »pomagajo« pri širjenju materničnega vratu ter da ščitijo otrokovo glavico, ko potuje po porodnem kanalu. Dokler ne pride do razpoka, pa med porodom ščiti tudi posteljico ter popkovnico pred pritiskom, ki ga povzročajo popadki. Čeprav gre zgolj za »vodo« ima kar pomembno nalogo, kajne?

Proti koncu nosečnosti je pri večini nosečnic plodovnice nekje 800 ml. Količino plodovnice se meri s pomočjo ultrazvoka (izmerijo t.i. žepke – tam, kjer je plodovnice največ oz. je žep najgloblji). Otrok plodovnico požira, absorbira jo tudi preko pljuč in kože. V plodovnico pa otrok urinira že od nekje 8. do 12. tedna dalje. Torej pije tudi svoj lastni urin, ki pa je seveda sterilen.

Kar 99% plodovnice se vsake tri ure popolnoma zamenja. Na količino plodovnice vpliva višina nosečnosti ter razna (bolezenska) stanja pri mami in otroku. Na količino vpliva med drugim tudi dehidracija ali pa pretiran vnos tekočine.

Pomanjkanje plodovnice imenujemo OLIGOHIDRAMNIJ. V tem primeru je plodovnice manj kot 500 ml, pojavi pa se lahko pri hipertenzivni bolezni nosečnice, ledvični ageneziji, ipd.

Stanje, ko pa je plodovnice več kot 1500 do 2000 ml pa imenujemo POLIHIDRAMNIJ. To je lahko tudi eden od znakov anencefalije, bolezni prebavil, diabetesa pri mami, ipd.

Kakšna je normalna količina plodovnice v različnih tednih nosečnosti?

TEDEN NOSEČNOSTI NORMALNA KOLIČINA PLODOVNICE
10. teden 30 ml
20. teden 300 ml
36. teden 1000 ml
38. – 42. teden 600 ml

Tako kot sem že napisala na količino plodovnice lahko vpliva tudi količina zaužite tekočine zato ob morebitnem oligo/polihidramniju opozorite zdravnika tudi na to koliko tekočine ste zaužili.

Klavdija Slapar

Sem diplomirana babica, mama dveh otrok, partnerka in zakonska in družinska terapevtka - stažistka.
Moja srčna naloga je s pomočjo babiških in terapevtskih znanj ter izkušenj pomagati družinam na njihovi novi skupni poti.

Mogoče ti bo všeč tudi ...