Site icon Inštitut Ataleya | psihoterapija in celostna podpora družin

Porodni načrt – pa kaj sploh načrtujete?!

Ja, večina jih še danes meni, da je bistvo porodnega načrta prav to, da do potankosti načrtuješ svoj porod.

Pa temu ni tako! Niti približno ne…

Kaj je tisto pravo bistvo porodnega načrta?

Priznam, da tudi meni včasih ni bilo jasno. Mislila sem si, da je to neka modna muha, ker porod je pač nepredvidljiv… Ampak to sem si mislila preden sem spoznala bistvo babištva in (seveda) pred svojim prvim porodom. Po tem mi je bilo hitro jasno, zakaj so ženske ena za drugo pisale ta »načrt«.

Porodni načrt oziroma porodne želje je dobro spoznavati, ker:

Če še vedno meniš, da se je dobro le prepustiti zdravstveni oskrbi strokovnjakom, se strinjam s tabo. Saj moj namen ni, da si vse pripravljajo načrt. AMPAK tiste, ki si ga želite, pa morate večino dela v to vložiti SAME! Zakaj? Ker če ne razumete ZAKAJ je nekaj med porodom pomembno, je NESMISELNO to dodajati na svoj seznam želja/porodni načrt!

Ah, porodni načrt je samo za tiste, ki želijo roditi brez vsega!

NE! Ni res! Veš, moja naloga je, da te podprem v vsakem primeru. Če si želiš najbolj »nature« poroda, če boš imela epiduralno ali pa če boš rodila s carskim rezom. V vsakem primeru so priprave priporočljive! Ne zato, ker ti ne bi zmogla. Ampak pritiski, prepričanja, strahovi, mnenja drugih – vse to je včasih enostavno prenaporni, preveč za nas in nam odvzame preveč energije, ki pa bi jo morale imeti fokusirano na porod, otroka, nase!

Pa saj sem prvič rodila čisto brez problemov, ležala sem in dobila malo umetnih…

Kolikokrat slišim to… Pa veš, da bi verjetno lahko rodila drugače? Če bi le spremenila nekaj reči? Ne pravim, da to velja za vse, še zdaleč ne. Ampak veš, včasih je dobro, da imaš znanje, ki podpira tvoje notranje težnje po tem, da bi vstala, se sprehajala med porodom, da bi imela mir, tišino, temo… Zato, če si noseča z drugim, tretjim, n-tim otrokom, te vseeno spodbujam, da se pripraviš. Saj je vsaka nosečnost drugačna. Vsak porod je drugačen. Me smo drugačne vsakič, ko stopamo po tej krasni poti.

Ne pozabi pa, da…

… v sebi nosiš znanje žensk, ki se prenaša iz generacijo v generacijo… in se vedno bolj izgublja. Tu sem, da ti pomagam slišati ta notranji glas, ki ti govori, da zmoreš drugače.

Vabljena pa tudi, da si pogledaš spletna predavanja (klik), kjer je na voljo tudi ONLINE delavnica pisanja porodnih želja, ali pa da me pokličeš in se dogovoriva za INDIVIDUALNE priprave na porod. Pridem lahko k tebi na dom ali pa se slišiva preko Skypa. 😊

Želim ti prelepo porodno izkušnjo <3

Klavdija – več kot le babica

Exit mobile version