Porod Zanositev in nosečnost

Preplet čustev in telesa med porodom

Prepletanje čustev in telesa je zapletena simfonija, ki močno vpliva na porodni proces.

Povezava med umom in telesom je dinamična sila, ki oblikuje naše izkušnje, zlasti med nosečnostjo in porodom. Naša čustva, misli in telesno stanje so med seboj zapleteno povezani in vplivajo na to, kako krmarimo na poti v materinstvo. Pozitivna ali negativna čustva v nas sprožijo hormonske odzive.

Sproščanje stresnih hormonov, kot je npr. kortizol, lahko vpliva na pripravljenost telesa na porod, kar lahko privede do zapletov ali daljšega poroda. Nasprotno pa občutki veselja in sproščenosti spodbudijo sproščanje hormona endorfina ter oksitocina, hormona, ki spodbuja krčenje maternice in pospešuje potek poroda. To ponazarja neposreden vpliv čustev na fiziološke oziroma fizične vidike poroda.

Čustva pa vplivajo tudi na zaznavanje. Umirjeno in pozitivno čustveno stanje lahko pripomore k učinkovitejšemu obvladovanju bolečine in neugodja, kar izboljša porodno izkušnjo. Strah in tesnoba pa lahko povečata zaznavanje bolečine in povzročita napetost ter ovirata naravni potek poroda. Poleg tega čustveno počutje vpliva na sprejemanje odločitev. Ženske, ki so čustveno pripravljene, se pogosto odločajo premišljeno in v skladu s svojimi porodnimi željami.

Močna povezava med umom in telesom pomaga razvijati občutek nadzora, ki je lahko ključnega pomena pri prilagajanju nepričakovanim situacijam med porodom.

Ob zavedanju te globoke povezave je naš prihajajoči program “Pripravljena: pot do prebujanja notranje (porodne) moči za pozitivno porodno izkušnjo”.

V tem programu, ki je namenjen čustveni in psihološki pripravljenosti, se bomo poglobili v razumevanje, kako čustva vplivajo na telo in porod. Klavdija Slapar, diplomirana babica in psihoterapevtka, vas bo vodila skozi različne tehnike za čustveno pripravo na porod in izkoriščanje vaše notranje moči za lažje porodno potovanje.

Od umirjenega dihanja do ustvarjalnega izražanja se boste naučili krmariti po čustvenem terenu ter tako krepili odpornost in samozavest. Pridružite se nam na tem transformativnem potovanju in se prepustite zapletenemu plesu med čustvi in telesom. Bodite pripravljeni ne le fizično, temveč tudi čustveno na vaš pomemben dogodek – porod.

Čas je, da svojo porodno izkušnjo negujete od znotraj.

Prijavite se zdaj in sprostite potencial harmoničnega poroda.

Več informacij najdete na strani Pripravljena (klik).

Klavdija Slapar

Sem diplomirana babica, mama dveh otrok, partnerka in zakonska in družinska terapevtka - stažistka.
Moja srčna naloga je s pomočjo babiških in terapevtskih znanj ter izkušenj pomagati družinam na njihovi novi skupni poti.

Mogoče ti bo všeč tudi ...