moč
Porod Predavanja in delavnice

Preveri kaj ovira tvojo MOČ

Včasih med porodom pride do zastoja – popadki postanejo redkejši ali celo popolnoma prenehajo (npr. ob prihodu v porodnišnico) in kažejo se tudi drugi znaki ne napredovanja poroda. Vse torej obstane.

Takrat je pomembno, da se vprašamo (predvsem to velja za obporodne spremljevalce/očete, sploh če je ženska že v stanju »porodne (ne)zavesti« 😊 ), kaj je tisto kar ovira njeno moč?

Ker pari velikokrat pozabijo kaj vse lahko vpliva na porod sem v ta namen uporabila črke v besedi MOČ za poimenovanje najpogostejših zaviralcev poroda.

M – mišice. Napetost, zakrčenost, ne-sproščenost v mišicah lahko ovira napredovanje poroda. Takrat je dobro, da zavestno sprostimo mišice ali pa da obporodni spremljevalec spomni žensko na uporabo raznih tehnik za sproščanje (lahko tudi RRR – relaksacija, ritem, ritual). Če so mišice sproščene, raziskujemo naprej.

O – okolje. Kakšna je energija, ki obdaja porodni proces in žensko? Kakšno je okolje na sploh? Je ljubeče, varno, jo podpira? So luči zastrte, je v sobi malo ljudi,…? Če imate občutek, da je preglasno, presvetlo, pre-bolnišnično, potem je vedno dobro, da imate s seboj stvari, ki lahko ta bolnišnični izgled porodne sobe malo omilijo. Vedno imejte v mislih, da boste pri tem zadovoljili vsa čutila – lahko si prinesete tablice z afrimacijami, difuzor z eteričnimi olji, imate sabo poznano odejo ali pa tetra pleničko v katero boste ovili otroka, poslušate lahko glasbo, ki vas sprošča, pijete lahko vodo z dodatki ali pa okušate hladne kocke ledu. Če je okolje kolikor je le lahko optimalno, pa pridemo do zadnje pogoste ovire.

Č – čustva. So se v vas začela nabirati čustva, ki si želijo izraziti, pa ne dovolite? Dobro je, če partner ali kdo drug opazi, da ste v stiski ali pa da to stisko izrazite. Prav tako je dobro, da se s partnerjem pogovorite o svojih strahovih in o tem, da je normalno tudi, da ženska kdaj vmes med porodom joka, da se prečiščujejo odnosi, čustva, stare rane. In pogovorite se o tem, kaj boste takrat verjetno potrebovali – mir, prostor, varnost, ljubeče besede. Kaj je tisto, kar potrebujete, ko ste najbolj ranljivi? Kaj lahko takrat storite sami in kaj vaš spremljevalec/spremljevalka, da vam bo lažje? Največkrat je ob tej odprtosti, ki pride s porodom pomembno le, da ima ženska možnost čutiti kar čuti in da ji okolje nudi absolutno podporo, brez posebne tolažbe, brez iskanja rešitev… Da se ženski ponudi prostor, kjer bo sprejeta v vsem kar je. Tudi v najbolj ranljivi, čustveni, porodno (ne)zavestni podobi, ki jo sprejema z vso odprtostjo in ljubeznijo tega sveta.

Najdite tisto kar vas ovira, sprejmite oviro in pridobite nazaj MOČ, ki jo potrebujete za miren, nežen prehod v materinstvo.

Več o poteku poroda, pomembnih fazah med porodom in iskanju svoje notranje MOČ-i pa v spletnem predavanju “Nežna priprava na porod”, ki bo na voljo do 31.12.2019!

Več informacij v zvezi s predavanjem najdete TUKAJ.

Klavdija Slapar

Sem diplomirana babica, mama dveh otrok, partnerka in zakonska in družinska terapevtka - stažistka.
Moja srčna naloga je s pomočjo babiških in terapevtskih znanj ter izkušenj pomagati družinam na njihovi novi skupni poti.

Mogoče ti bo všeč tudi ...