Porod_doma_otrok
Porod

Priprava starejšega otroka na prisotnost ob rojstvu njegovega bratca/sestrice

Velikokrat si ženske želijo roditi izven bolnišničnega okolja oziroma porodnišnice, saj imajo tako na voljo več svobode pri odločanju. Eden od »bonusov« tega je tudi ta, da je ob porodu lahko prisotnih več ljudi, tudi sorojenci. Pod eno od objav na svoji Facebook strani sem prejela naslednje vprašanje:

»Pozdravljena! Nameravam že drugič roditi doma, in ena od odločitev bo, ali naj bo najina 4letnica zraven, ali ne. Me zanima, kako bi jo bilo dobro pripraviti, če ostane z nama.«

Zato bom danes napisala nekaj kratkih nasvetov za vse, ki se še odločati o prisotnosti sorojenca pri porodu. Me pa zanimajo vaša mnenja, izkušnje, ki mi jih lahko pošljete tudi na info.ataleya@gmail.com. Nasveti so napisani za vse, ki ste se že odločili za porod na domu in ki imate že izbrano babico ter doulo, ki vas bosta spremljali med porodom, zato ta del priprave ni vključen.

Si vidva tega zares želita?

Najprej raziščite kaj začutite v sebi, ko pomislite na to, da bo pri porodu prisoten tudi starejši otrok. Če se je pokazala možnost, da je otrok lahko prisoten ob porodu, še ne pomeni da mora biti. Mogoče zapišite prednosti in potencialne slabosti tega, da je otrok zraven. Česa se bojita? Kako se počutita ob misli, da bo otrok videl svojo mamo golo? Imata kakšne predsodke, pomisleke? Predvsem je pomembno, da se ženska počuti sproščeno in varno ob tej misli in da se partner z odločitvijo strinja ter da je pripravljen v teh trenutkih podpreti oba – mamo in otroka, če bo potrebno. Čeprav smo med porodom v drugi dimenziji tega sveta, vseeno ne prenehamo biti mame in čutimo tudi otroka, ki je zraven. Zato je najboljše, da skupaj premislita o tem. Če se odločita, da je to možnost katero bi želela vključiti v svoj porodni načrt oziroma list porodnih želja ali pa še ne vesta točno kaj bi, potem berita dalje.

Kakšna je otrokova želja?

Preden nadaljujemo je dobro vedno vprašati otroka česa si želi. Za otroka je pomembno, da se spoštuje njegovo željo in da se ga ne sili v to, saj si vsi na koncu dneva želimo, da je to tudi zanj pozitivna izkušnja. Če je otrok mlajši in še ne zna govoriti oziroma ne razume točno kaj to pomeni, je dobro, da se starša skupaj odločita o tem ali naj bo prisoten ali ne. Namreč starša najbolje poznata otroka in popolnoma v redu je, če ocenite, da otrok tega ni zmožen. V prvi vrsti je pomembno, da so vse odločitve, ki jih sprejmeta, za vaju nekaj kar bo vzpostavilo neko varno, mirno, ljubeče porodno okolje in če imata tukaj dvome, lahko brez premisleka otroku rečeta tudi, da ga ne bo poleg.

Kdo bo skrbel za otroka med porodom?

Pri izbiri »porodne varuške« je pomembno, da predvsem izberete nekoga, ki ga otrok pozna (babica, teta, dedek..), mu zaupa, se ob njem počuti varno. Če bo ta oseba doula ali nekdo, ki ga otrok še ne pozna dobro vam svetujem, da je otrok čim večkrat pred samim porodom v stiku s to osebo. Prav tako mora biti ta oseba pripravljena, da bo v zadnjih treh tednih vaše nosečnosti dežurna – torej, da bo zanesljivo prisotna ob porodu, saj se s tem otroku zagotovi večji občutek varnosti in stabilnosti, ker bo ob njem dejansko oseba, ki jo je spoznal oziroma na katero ste ga »navajali« v času nosečnosti. Temeljna vloga porodne varuške je ta, da se zaveda, da je v prvi vrsti tam za otroka. Torej, če bo slučajno tako, da bo otrok želel zapustiti prostor med porodom ali ne bo želel biti priča rojstvu, mora ta oseba to sprejeti brez dileme. Porodna varuška je torej tista oseba katere naloga je, da skrbi za občutek varnosti, vključenosti pri otroku ter da mu pomaga pri nežnem prehodu v starejšega bratca/sestrico s tem, da sliši in zadovolji njegove potrebe ter želje.

To so trije prvi in izredno pomembni koraki pri pripravi. Zdaj, ko ste vsi v sebi pomirjeni (in navdušeni) nad to mislijo, pa sledi dejanska priprava otroka na to, da bo prisoten ob rojstvu svojega bratca/sestrice.

Kako naj poteka in kaj naj vključuje priprava otroka?

V prvi vrsti sta pomembni iskrenost in vključenost otroka v vašo pripravo na porod. Otrok naj bo zraven ob vsakem vašem pregledu v času nosečnosti. Babico in/ali doulo prosite, da otroku razloži kaj več o porodu, sploh če je vam o kakšni temi nerodno govoriti ali pa imate občutek, da na njegovo vprašanje ne znate odgovoriti. Naj mu tudi pokaže svojo porodno torbo, razloži zakaj so kakšni pripomočki (minifeton, Pinardova slušalka, zakaj ima s sabo pumpo, ipd.). V bistvu je torba babice, ki je prisotna pri porodih na domu izjemno zabavna reč, saj se notri najde marsikaj. Poleg tega je pa pomembno tudi, da mu tudi vi in vaš partner razložite kako porod izgleda, kakšni zvoki so med porodom pričakovani, zakaj je temu tako, kje boste rodili, povejte mu o možnosti kopanja v porodnem bazenu v času pred porodom (nad tem bo zagotovo navdušen/a), lahko pogledate skupaj slike njegovega poroda,… Otroci imajo veliko vprašanj in prav je, da na vsa dobijo odgovore, saj bodo kasneje bolj pomirjeni z vsem dogajanjem, ker bodo vsaj približno razumeli kaj se dogaja. V času nosečnosti naj se otroku tudi pove, da lahko pri porodu sodeluje – pomaga meriti utripe, da mamico lahko objame, ipd. Skupaj si poglejte tudi kakšen posnetek poroda, veliko primernih lahko najdete na Youtube-u. Zdaj se starši velikokrat tudi odločijo in skupaj z otrokom kupijo kakšno darilo za novorojenčka in tudi darilo, ki ga novorojenček podari svojemu starejšemu bratcu/sestri ob rojstvu.

Otroku tudi povejte o bolečini – tisti dobri in tisti slabi. Pokažite mu kakšen posnete, kako npr. ljudje dvigujejo uteži ali delajo nekaj kar je težko. Razložite mu, zakaj je ta bolečina dobra in kaj pravzaprav pomeni. Prej sem že omenila, da si skupaj poglejte slike njegovega rojstva – ob tej priliki mu tudi razložite kako izgleda novorojenček, kaj je ta sirasta snov, ki ga pokriva, zakaj so tako zgubani in kakšen popek imajo.

Ker pa je porod dogodek, ki se lahko malo zavleče, predvsem v očeh malčkov, je dobro, da se pripravite tudi na to. V nosečnosti se s porodno varuško pogovorite o aktivnostih, ki jih ima otrok rad. Vprašajte tudi otroka, česa si želi, kaj ima rad. Med samim porodom lahko za novorojenčka tudi kaj narišejo, naredijo odtis, posnamete lahko kakšen video, lahko vam pomaga slikati s telefonom ali s fotoaparatom (kasneje lahko naredi svoj album), lahko zgradite utrdbo starejših bratcev/sestric in se tam igrate ali pa kar kampirate zunaj, lahko skupaj z otrokom spečejo torto za novorojenčka in jo skupaj okrasite… Predvsem uporabite domišljijo in bodite odprti za otrokove predloge ter želje.

Ko bo porod za vami poskrbite, da bo otrok vključen tudi v ta del. Naj otroka prime, ga stisne (če se da na golo kožo), pogleda naj kako izgleda popkovnica, posteljica,… Lahko pomaga narediti odtis posteljice ali pa pomaga očetu zakopati posteljico pod drevo….

Med samo pripravo in tudi med ter po porodu pa imejte v mislih, da otrok potrebuje nekaj časa, da sprejme vse dogodke, da je to tudi zanj ogromna sprememba in če slučajno pri čem ne bo želel sodelovati, da je tudi to v redu. Seveda pa sami precenite kateri nasveti so primerni za vašega otroka, saj je veliko dejavnosti odvisnih od starosti in stopnje razumevanja pri otroku.

Več o pripravi otroka na prihod dojenčka pa si lahko preberete tudi tukaj.

Srečno vsem, ki ste se za ta korak odločili, malo vam zavidam 🙂

In poročajte, kako je bilo! Otroci so vedno zelo iskreni in velikokrat pomagajo pri sproščanju oksitocina s svojimi prikupnimi izjavami <3

Klavdija Slapar

Sem diplomirana babica, mama dveh otrok, partnerka in zakonska in družinska terapevtka - stažistka.
Moja srčna naloga je s pomočjo babiških in terapevtskih znanj ter izkušenj pomagati družinam na njihovi novi skupni poti.

Mogoče ti bo všeč tudi ...