Poporodni izzivi Starševstvo in vzgoja

Refluks pri dojenčku – kakšni so simptomi?

Tipično starši slišijo, da je polivanje pri dojenčkih normalno in da bo izvenelo samo od sebe.

Pogosto pa potem čakajo tedne, mesece, celo leta, da se bo stanje izboljšalo. Enako je tudi s krči oziroma kolikami pri dojenčkih.

Kaj pa če vam povem, da poznamo kar 30 različnih vzrokov za pojav refluksa pri dojenčkih? In da lahko na simptome refluksa vplivamo? Se sliši dobro, kajne?

No, da bi razumeli kako lahko otroku pomagamo, moramo najprej prepoznati vse simptome pri otroku.

Danes z vami delim nekaj tistih, zaradi katerih me starši največkrat kontaktirajo.

Simptomi refluksa pri dojenčku

  • Regurgitacija ali nehoteno vračanje hrane iz želodčka navzgor v grlo, usta, nos. To se lahko opazi tako, da dojenček joka, kašlja, kiha, “požira” tudi po hranjenju. Velikokrat pa tudi starši rečejo, da vidijo kako se otroku mleko vrne nazaj v ustno votlino, vendar ga ne “polije” (to je eden od simptomov t.i. tihega refluksa).
  • Polivanje, bruhanje (tudi v loku) kmalu ali pa nekaj ur po hranjenju. Mleko lahko izteka tudi iz nosu.
  • Med spanjem preneha dihati (apneja) za nekaj trenutkov, zaradi česar se prebudi.
  • Dojenček ima pogosto težave s spanjem. Lahko ima izzive s tem, da sploh zaspi, ne zmore spati več kot 15-20 minut v kosu, ne odgovarja mu ležanje na hrbtu oziroma najraje spi v pokončnem položaju (npr. pri mami/očetu na ramenu) ali pa potrebujejo gibanje/zibanje, da zaspijo ali da spijo. Velikokrat mamice opisujejo, da jim je v pomoč nosilka, trak za nošenje, ipd., in da otroci ne želijo biti v vozičku.
  • Pogosto se mu kolca tekom dneva (po hranjenju ali kasneje).
  • Lahko imajo dojenčki z refluksom tudi težave s prebavo, kot so driska, zaprtje, trd oz. napet trebušček, boleči vetrovi, kolike,…
  • Dojenček ima zadah, ki ni prijetnega vonja, lahko ima celo vonj po kislem.
  • Kar se tiče pridobivanja teže – lahko so ves čas na spodnji meji ali pa pridobivajo na teži hitreje “kot pričakovano”.
  • Opaziti je mogoče tudi ekstenzijski vzorec in splošno je dojenček z refluksom bolj razdražljiv/ jokav.
  • Med dojenjem/hranjenjem po steklenički cmoka, mleko mu izteka iz ustnih kotičkov in mleko slišno golta.

Življenje z dojenčkom z refluksom se velikokrat vrti okoli tega, da dobesedno preživimo vsak dan posebej. Zato je zelo pomembno, da sledite notranjemu glasu, ki vam pravi, da nekaj ni v redu in da najdete podporo/pomoč ter tako dojenčku in sebi olajšate vsakdan.

Pri razreševanju refluksa vama lahko pomagam in vaju podprem v okviru paketov PODPREM. Več o paketih si lahko prebereta tukaj.

Klavdija Slapar

Sem diplomirana babica, mama dveh otrok, partnerka in zakonska in družinska terapevtka - stažistka.
Moja srčna naloga je s pomočjo babiških in terapevtskih znanj ter izkušenj pomagati družinam na njihovi novi skupni poti.

Mogoče ti bo všeč tudi ...