dojenje
Poporodni izzivi Predavanja in delavnice

S tremi koraki do uspešnega dojenja – nasveti za nosečnice

Si želiš dojiti? Vem, da je porod trenutno glavni del tvojih skrbi in priprav, vendar je dojenje ravno tako pomembno in žal ne steče vedno brez težav.

Ker je mogoče dobiti kar nekaj različnih informacij ter nasvetov na temo priprav na dojenje in večina vsebuje tisoč in en dodatek, ki ga morate kupiti sem se odločila, da napišem seznam tistih stvari, ki vam res lahko pridejo prav.

  1. Znanje in zaupanje

Ne moremo mimo tega 😊 Zaupanje, da zmoreš dojiti ne glede na velikost dojk in izkušnje tvojih prednic, je nekaj kar ti nihče ne more dati. To najdeš sama. Lažje pa ponavadi pridemo do tega s pomočjo znanja, ki ga lahko pridobite s pomočjo prebiranja knjig ali raznih člankov, in pa seveda s pozitivno izkušnjo dojenja. Ko pa združimo vse troje – zaupanje, znanje in pozitivno izkušnjo – takrat pa ste doječe mamice neustavljive! In to v dobrem smislu, saj vas nasveti, pripombe ali opazke niti ne ganejo več. Zato si vzami čas in naberi znanje, pridruži se skupinam, ki podpirajo dojenje, ali pa poišči podporo v prijateljici, ki je dojila.

Mini nasvet: Pojdi v knjižnico in si sposodi eno od spodnjih dveh knjig! Lahko pa ju tudi kupiš, verjamem, da bosta avtorici izjemno veseli vaše podpore 😊

Želim dojiti – Mojca Vozel

10 P-jev za uspešno dojenje – Willma AK. Ker je trenutno moj izvod na izposoji, te povabim, da si več o Willmi in njenem poslanstvu prebereš tu: http://www.willma.eu

2. Kupi in imej blizu zgolj tisto, kar te bo podprlo v tvojih željah!

Huh, lahko nekaj priznam? Vsakič, ko slišim “Kupi škatlico adaptiranega mleka za vsak slučaj.” se v meni sproži alarm. Starševstvo je polno izzivov in super bi bilo imeti tisoč in eno stvar za vsak slučaj, ampak dojenček v prvi vrsti potrebuje mamico. In ženska v prvi vrsti potrebuje podporo. In tista škatlica v omari je ne bo podprla, ko bo imela za seboj že n-to noč maratonskega dojenja. Lahko pa se jo podpre drugače! Tako da se partnerja in druge osebe, ki so ji blizu, vključi v to občutljivo poporodno obdobje. Normalno in v redu je, da ženska kdaj čuti, da tega ne zmore več. Roko na srce, materinstvo ne spada med enostavne podvige 🙂 Predvsem pa kadar ni ustrezne podporne skupine, ki bi ti lahko priskočili na pomoč! Torej – blizu imej stvari, ki te bodo podprle. Lahko je to mama, partner, lahko zgolj napis oziroma afirmacija na steni, da ti gre dobro in da je tvoje telo ustvarjeno za to. In, če oceniš da potrebuješ pomoč, si jo poišči. Ne nosi vseh bremen na svojih ramenih – slej ko prej bo postalo vse skupaj preveč.

Tu bi dodala še to – dobro je, da veš kateri pripravki ti lahko pomagajo pri dojenju in te podprejo v primeru težav. AMPAK – to še ne pomeni, da moraš sebe in svoje telo aktivno pripravljati na dojenje z jemanjem določenih zelišč, pitjem čajev, frotiranjem bradavic in podobno.

Bolj kot boš nabirala znanje bolj boš videla, da je zelo pomemben za dojenje tudi potek poroda ter zgodnje poporodno obdobje. Zato si vzami čas za pripravo, ne bo ti žal.

Z nekaterimi nakupi si pa res lahko olajšaš dojiljsko izkušnjo. Tetra pleničke so že znani “must have” za dojenčka in veseli me, da je vedno več različne ponudbe tudi za nakup majic za dojenje, ki so poleg modrčka za dojenje lahko zelo priročna stvar. Sama sem v poletnih mesecih izkoristila čisto vsako majčko iz omare (tudi tiste navadne), ampak moram reči, da sem se pogosto znašla v zagati, saj se hitro pokaže kaj več kot je nujno potrebno 🙂 Sem pa zdaj spoznala prijetno kreatorko Tino iz UNQ STUFF, ki mi je za sprobo poslala to majico za dojenje spodaj. Ker ne želim nečesa priporočati brez da to sprobam, sem jo seveda morala obleči. In vse kar lahko rečem je, da bolj udobne majčke še nisem nosila! Poleg kvalitetne izdelave je tudi sam izgled majice tak, da ne bi človek nikdar pomislil, da je namenjena za dojenje. Priznam, navdušena sem!

Vse kar zares potrebuješ – dojke, udobna majica, tetra plenička in dojenček!

3. Ne prehitevaj!

Veš, tako kot se bo tvoj dojenček učil pravilnega sesanja, spoznaval bo novo okolje, vaju na drugačen način,… tako se boš tudi ti kar naenkrat znašla v novi vlogi, z nekimi novimi izzivi in malo osebico, kateri boš želela ponuditi vse in še več. Zato ne zahtevaj od sebe, da bi morala že v prvih dnevih po porodu znati in vedeti vse. Nič hudega ni, če kdaj ne boš vedela kako pomagati otroku ali pa ga pomiriti. Nič ni narobe s tabo, če si boš kdaj zaželela malo več časa zase in če si ga boš tudi vzela. Vzami si čas, spoznaj sebe in otroka. Spoznaj partnerja in vajino novo družinico. Včasih je dovolj to, da smo sočutni do sebe in da z nežnostjo spoznavamo materinstvo.

Klavdija Slapar

Sem diplomirana babica, mama dveh otrok, partnerka in zakonska in družinska terapevtka - stažistka.
Moja srčna naloga je s pomočjo babiških in terapevtskih znanj ter izkušenj pomagati družinam na njihovi novi skupni poti.

Mogoče ti bo všeč tudi ...