popadki
Porod

Tega NE početi med popadki – babica svetuje

Ko enkrat začutimo ritem poroda in razumemo njegov proces, se hitro zavemo, da nekaterih stvari enostavno ne smemo početi med popadki, saj lahko ovirajo napredovanje poroda in celo povzročijo, da bo porod bolj boleč. Spodaj najdete tri ključne stvari na katere morate biti pozorne med popadki.

Ne zadrževati diha ali pa ga kontrolirati – raje se mu prepustite

Dihanje »po pasje« je še vedno ena od bolj aktualnih dihalnih tehnik, ki se jo uči tudi v šolah za starše. Vendar lahko tovrstno dihanje vodi tudi do hipeventilacije. In roko na srce – že v stanju, ko nimamo popadkov, je tovrstno dihanje težko. Po drugi strani pa tudi zadrževanje diha ni v redu, ker tovrstno dihanje vpliva tudi na to kako boleči bodo popadki. Zato se namesto učenja dihanja, raje navadite iskanja svojega naravnega ritma dihanja. Med porodom boste tako opazili, da boste enkrat dihali počasi, globoko, spet drugič pa hitreje. Pomaga tudi, če svojo pozornost usmerite na dihanje – tisto vaše, naravno – to vam bo tudi pomagalo pri predihavanju, sprejemanju ter spuščanju popadkov.

Pazite, da se med popadki ne zakrčite – vaše telo naj bo mehko, sproščeno

Med porodom se ženske velikokrat med popadkom zakrčijo – lahko tako, da popolnoma napnejo noge ali pa skupaj tiščijo čeljust. Lahko zakrčijo tudi celo telo do neke mere. Vse to pa vam ne bo ravno pomagalo, saj se tako vaše telo bori s popadki in njihovo intenzivnostjo namesto, da bi jo sprejelo popadke, ki v valovih prihajajo ves čas poroda. Poleg tega, da imate sproščene noge, zadnjico, je pomembno tudi, da imate sproščeno čeljust. In, ko smo že pri čeljusti…

Kričanje med popadki ni priporočljivo – vendar to ne pomeni, da morate biti tiho

Visoki zvoki med porodom res niso preveč dobrodošli, saj vas to ne bo sprostilo, pomirilo, ampak zgolj še bolj spravilo v krč. Globoki, prvinski glasovi na drugi strani pa delujejo na telo zelo sproščujoče. Preizkusite doma na glas zakričati: »Uuuh.« in pa zarjoveti globok »Oooo.« – opazujte med tem tudi svojo obrazno mimiko, svoje počutje. Kako malo je potrebno, da se obraz vidno sprosti, kajne? In še to – ali ste vedeli, da naj bi ženska med porodom izražala podobne glasove kot med orgazmom.  Pomaga vam lahko tudi, da si v mislih ali pa naglas ponavljate kakšne kratke stavke (»Zmorem to.«) ali pa afirmacije (»Z vsakim popadkom sem bližje tebi, dragi otrok.«).

Poleg vsega omenjenega pa je izredno pomembno tudi okolje ter gibanje med porodom. Nekaj si lahko na to temo preberete tukaj.

Klavdija Slapar

Sem diplomirana babica, mama dveh otrok, partnerka in zakonska in družinska terapevtka - stažistka.
Moja srčna naloga je s pomočjo babiških in terapevtskih znanj ter izkušenj pomagati družinam na njihovi novi skupni poti.

Mogoče ti bo všeč tudi ...