porodni_položaji
Porod

Zakaj je gibanje med porodom priporočljivo?

Čeprav večina slovenskih porodnic rodi v ležečem položaju, le ta ni najbolj optimalen za porod. Včasih so ženske rojevale v ženskem krogu, v različnih položajih, brez intervencij in raznih poseganj v telo. Ker pa se je porod kasneje preselil v bolnišnično okolje, kjer ženske med porodom večino časa ležijo in rojevajo v tako imenovanem litotomnem položaju oziroma leže na hrbtu. Pa je ta položaj res tisti, ki je za žensko, otroka in napredovanje poroda najboljši?

Ko se pogovarjamo o porodnih položajih je vedno najpomembneje, da vsaka ženska med porodom posluša svoje telo in svoje potrebe – torej, tudi če vam paše roditi leže, je to v redu. Prav pa je, da imate možnost uporabiti tudi druge položaje, če seveda za to ni medicinskih kontraindikacij.

Torej, zakaj sta gibanje in uporaba različnih porodnih položajev priporočljiva?

Ponavadi so popadki manj boleči, predvsem se v nekaterih položajih (npr. na rokah in kolenih) razbremeni pritisk in zmanjša bolečina v križnem predelu hrbtenice.

Ženska se počuti bolj udobno, sprememba položaja pa lahko tudi dobro vpliva na potek poroda (ga pospeši). S pomočjo gibanja, pozibavanja ali hoje lahko prav tako spodbudimo napredovanje poroda.

Prednosti uporabe nekaterih položajev med porodom

Položaj: stoje in naslanjanje naprej na partnerja, posteljo ali porodno žogo

Za nekatere je ta položaj udobnejši kot v leže ali sede, prav tako pa pri spuščanju otroka in odpiranju materničnega vratu pomaga tudi gravitacija, popadki so krajši in produktivnejši, če je ženska pred tem ležala lahko spodbudi napredovanje poroda, razbremeni oziroma olajša bolečino v križu, partner (ali drugi porodni spremljevalec/ka) lahko lažje pomagata ženski z masažo hrbta/križa, ne glede na položaj je še vedno mogoča uporaba CTG-ja za snemanje plodovih utripov in popadkov.

Položaj: na rokah in kolenih

Prednost tega položaja je, da se zmanjša bolečina v križu, ki pa je pogosta, če je otrok v okcipito posteriornem položaju – OP (otrok je z obrazom usmerjen proti vašemu trebuhu, torej njegovo zatilje »počiva« na vašem »križu«). Kar pa je najboljše pa je, da se v tem položaju otroci obrnejo iz OP položaja v tisto najbolj priporočljivo za porod (okcipito anteriorno oziroma tako, da otrok gleda proti vaši zadnjici). Ta položaj je tudi priporočljiv za vse, ki imajo težave s hemeroidi, saj zmanjša pritisk nanje.

Položaj: v čepe

V tem položaju se prav tako lahko razbremeni bolečina v križu, predvsem pa je pri tem položaju dobro to, da razširi medenični izhod, pomaga pri spustu otroka (saj poleg gravitacije otroka navzdol pritiska tudi teža zgornjega dela telesa) ter pomaga otroku pri obračanju.

Položaj: na boku

Ta položaj je tudi velikokrat viden v porodnih sobah in ima nekaj prednosti, kot so: zniža krvni pritisk, ženska se v tem položaju lahko odpočije, lažje se izvede nekatere posege, lahko upočasni zelo hitro drugo porodno dobo, se ga lahko uporabi tudi, če ima ženska epiduralno analgezijo ter pomaga pri spreminjanju položaju otroka, če se ženska obrača iz levega na desni bok.

Ko se boste pripravljali na porod ali pa pisali porodni načrt je dobro, da v naprej poskusite tudi različne porodne položaje in jih med porodom uporabite, če je le mogoče.

Klavdija Slapar

Sem diplomirana babica, mama dveh otrok, partnerka in zakonska in družinska terapevtka - stažistka.
Moja srčna naloga je s pomočjo babiških in terapevtskih znanj ter izkušenj pomagati družinam na njihovi novi skupni poti.

Mogoče ti bo všeč tudi ...