Poporodni izzivi

Zakaj se tesnoba pojavi?

O tesnobi in samih znakih si lahko več preberete tukaj (klik).

Pogosto se ljudje sprašujejo zakaj imajo tesnobo, zakaj se nečesa bojijo in kako to, da oni doživljajo panične napade? Zato si bomo pogledali od kje vse lahko izvira tesnobna motnja, da bomo lažje razumeli zakaj se pojavijo ter da odkrijemo na kakšne načine vse se lahko uspešno soočimo z njo.

Treba je vedeti, da je vzrokov za pojav tesnobe, fobij, ponavadi več in da samo ena stvar ne bo pomagala pri soočanju z njo. Ti vzroki pa so tudi tesno medsebojno povezani – tako ne moremo ločiti čustvenega od fizičnega stanja, temveč moramo pogledati na človeka kot na celoto, ki potrebuje podporo na vseh področjih, da bi v sebi lažje razvil načine soočanja s tesnobo.

Zato se poleg določenih vaj, prehranskih dopolnil oziroma sprememb, uporabi zelišč, sprememb življenjskega stila, priporoča tudi obisk psihoterapevta, podporne skupine ali drugih strokovnih oblik pomoči in podpore. Ob uporabi kombinacije različnih stvari si tako lahko pomagamo pri tem, da bo naše soočanje s tesnobo uspešnejše.

Kot sem že napisala poznamo več različnih vzrokov za tesnobo. Delimo jih na dolgoročne, biološke, kratkoročne in vzdrževalne.

Dolgoročni vzroki so: dednost, kronični stres, otroštvo (ne-varne oblike navezanosti, čustvena negotovost in neodvisnost, nezmožnost izražanja čustev,…).

Kratkoročni vzroki: travmatični dogodki, posttravmatska stresna motja, stresorji, ki izzovejo panične napade (nenadne, močne spremembe ob katerih doživimo veliko mero stresa).

Biološki vzroki: določena zdravstvena stanja, sama fiziologija panike oziroma sam odziv telesa na stres (boj, beg), ki se v nas zapiše glede na izkušnje, ki jih imamo s starši in svetom,…

Vzdrževalni vzroki: negativni, tesnobni samogovor, potlačena čustva, nezadostna skrb zase, napetost, poživila in neprimerna prehrana, stresen način življenja, uničujoča prepričanja,…

Več o tem kako si lahko pomagate pri soočanj s tesnobo, si lahko preberete tukaj (klik).

Klavdija Slapar

Sem diplomirana babica, mama dveh otrok, partnerka in zakonska in družinska terapevtka - stažistka.
Moja srčna naloga je s pomočjo babiških in terapevtskih znanj ter izkušenj pomagati družinam na njihovi novi skupni poti.

Mogoče ti bo všeč tudi ...