Zanositev in nosečnost Porod Predavanja in delavnice

Razumevanje in sprejemanje čustvenih sprememb v nosečnosti

Nosečnost je potovanje, ki presega fizične spremembe, ki jih vidite v ogledalu.

Čustvena pokrajina tega potovanja je prav tako zapletena in globoka. Od navdušenja do negotovosti, od veselja do strahu, morje čustev med nosečnostjo se lahko včasih zdi kot neznano morje. Potopimo se v čustvene spremembe, ki pogosto spremljajo to čudovito življenjsko obdobje, in odkrijmo, kako jih preživeti z milostjo in močjo.  

Zakaj moja čustva nihajo?

Naraščanje hormonov je gonilna sila čustvenega vrtiljaka nosečnosti. Ravni estrogena, progesterona in drugih hormonov se spremenijo kar pa posledično vpliva na razpoloženje. Skupaj s pričakovanjem materinstva lahko ti hormonski premiki povzročijo povečano čustveno občutljivost.  

Številni obrazi čustev in občutkov   

Veselje in navdušenje: Veliko žensk doživlja trenutke čistega veselja in navdušenja, ko pričakujejo prihod svojega malčka. Ta pozitivna čustva pogosto spremlja zavedanje, da se bo začelo novo poglavje.      

Tesnoba in zaskrbljenost: Nosečnost lahko sproži tudi občutke tesnobe in zaskrbljenosti. Zaskrbljenost glede zdravja otroka, bližajočega se poroda in odgovornosti materinstva lahko povzroči občutek strahu.  

Spremembe razpoloženja: Hormonska nihanja lahko povzročijo nenadna nihanja razpoloženja. Trenutkom navdušenja lahko sledijo solze ali trenutki žalosti. Pomembno se je zavedati, da so te spremembe normalne in da so del potovanja.      

Podoba telesa in samospoštovanje: Ko se vaše telo spreminja, se lahko spremeni tudi vaše dojemanje samega sebe. Pogosto se med nosečnostjo spopadate s težavami s telesno podobo in samospoštovanjem.      

Povezanost in rojstvo navezanosti: Čustvena povezanost z rastočim otrokom je izjemna izkušnja. Številne ženske poročajo, da čutijo globoko povezanost s svojim nerojenim otrokom, kar lahko sproži čustva ljubezni in nežnosti.  

Jadranje po mirnih vodah: Strategije spoprijemanja s čustvenimi izzivi      

Odprta komunikacija: Svoja čustva delite s partnerjem, prijatelji ali podporno skupino. Izražanje čustev lahko zmanjša težo čustvenega bremena.      

Čuječnost in meditacija: Vključevanje praks čuječnosti in meditacije vam lahko pomaga, da ostanete prizemljeni, kar pripomore k čustvenemu ravnovesju.      

Rituali za samopomoč: Vključite se v dejavnosti, ki vas razveseljujejo in sproščajo, naj bo to branje, namakanje v kopeli ali izvajanje nežne joge.      

Poiščite strokovno podporo: Če čustvene spremembe postanejo preobremenjujoče, poiščite podporo pri terapevtu ali svetovalcu, ki je specializiran za nosečnost in dobro počutje mater.  

V objemu svojega potovanja

V ta namen predstavljamo program “Pripravljena – pot do prebujanja notranje (porodne) moči za pozitivno porodno izkušnjo” saj verjamemo, da je vsako čustvo, ki ga doživite med nosečnostjo, veljavno in si zasluži priznanje. Naš program je zasnovan tako, da vas vodi skozi čustvene spremembe v nosečnosti in vas opremi s strategijami, da to potovanje sprejmete z zaupanjem in močjo.

Ob podpori spec. zakonske in družinske terapije ter diplomirane babice boste odkrili orodja za premagovanje vzponov in padcev ter spoštovali svojo čustveno pokrajino kot bistveni del potovanja v materinstvo.  

Ne pozabite, da je vsako čustvo, ki ga čutite, dokaz globine vaše povezanosti z otrokom. Ko se boste prepuščali valovom čustev, vedite, da imate moč, da te vode premagujete z močjo in milostjo.  

“Moč ne izvira iz tega, kar lahko naredite. Prihaja iz premagovanja stvari, za katere ste nekoč mislili, da jih ne zmorete.” – Rikki Rogers  

Ste pripravljeni sprejeti svoje potovanje? Vpišite se v naš program “Pripravljena” in se podajte na transformativno izkušnjo čustvenega opolnomočenja med nosečnostjo in porodom. Skupaj bomo krmarili po tem morju čustev ter krepili občutek moči in povezanosti na poti proti materinstvu. 🌟🌊  

Program psihične in čustvene priprave na porod si lahko ogledaš tukaj.

Klavdija Slapar

Sem diplomirana babica, mama dveh otrok, partnerka in zakonska in družinska terapevtka - stažistka.
Moja srčna naloga je s pomočjo babiških in terapevtskih znanj ter izkušenj pomagati družinam na njihovi novi skupni poti.

Mogoče ti bo všeč tudi ...